Ruši li Ruskinja imidž Starog grada u Ulcinju?

Ruskinja prekoračila gabarite, zgrada stoji nedovršena
961 pregleda 7 komentar(a)
Olga Orlova, Foto: Samir Adrović
Olga Orlova, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 07.11.2014. 21:08h

Zgrada u izgradnji u Starom gradu investitora Olge Orlove nije više u nadležnosti građevinske inspekcije, koja je svojevremeno utvdila da je Ruskinja prekoračila gabarite predviđene projektom i zabranila joj dalju gradnju, saopšteno je “Vijestima” u Upravi za inspekcijske poslove.

Gradiliše u Starom gradu napušteno je već godinama a spratni, nedovršeni objekat predstavlja opasnost za djecu i turiste budući da se u njega bez problema može ući sa dvije strane uprkos metalnim tarabama kojima je opasan. Mještani uporno apeluju na nadležne institucije da riješe sudbinu objekta „koji kao takav ruši imidž i autohtonu arhitekturu Starog grada".

U Upravi su podsjetili da je građevinska inspekcija utvrdila da investitor posjeduje građevinsku dozvolu ali da ne gradi u skladu sa njom. Investitor je do tada uspio da završi grube radove na prizemlju i spratu.

“Inspekcija je zabranila dalje radove do usklađivanja projektno-tehničke dokumentacije sa izdatom građevinskom dozvolom. S obzirom na to da investitor nakon zabrane nije nastavio izvođenje radova, inspekcija nema ovlašćenja za preduzimanje radnji i mjera”, piše u odgovoru Uprave na pitanje “Vijesti” šta nadležne inspekcije planiraju da preduzmu u vezi s objektom Orlove u Starom gradu. U upravi nijesu saopštili ko je sada nadležan za objekat niti odgovorili na pitanje da li postoji rok do kada objekat mora biti sagrađen. Prije toga, iz Ministarstva turizma “Vijestima” je rečeno da je objekat u Starom gradu pod ingerencijom Uprave za inspekcijske poslove.

Orlova je direktorica firme „Ulcinj Resort" iz Kotora i od juna 2009. slovi kao investitor objekta. Do tada, kao investitor, vodila se familija Zec koja je 2006.godine dobila dozvolu za gradnju objekta u prizemlju 166 kvadrata poslovnog prostora i 94 stambenog, a na prvom i drugom spratu po 239 kvadrata stambenog prostora. Orlova je 2009, tražila izmjenu imena investitora, što joj je i udovoljeno. Godinu kasnije ona je tražila od resornog sekretarijata građevinsku dozvolu u skladu sa postojećim stanjem na terenu ali joj nije udovoljeno jer nije bilo zakonskog osnova za usklađivanje.

Brajović u inspekciji stanovanja

“Vijesti” nijesu dobile konkretan odgovor Uprave na pitanje zašto je sa poslova inspektora zaštite prostora iz Ulcinja sklonjena Nataša Brajović.

“Shodno potrebi organizacije rada, a u smislu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Nataša Brajović je privremeno raspoređena u Inspekciju stanovanja”, piše u odgovoru.

Brajović je važila za odvažnog inspektora. Zbog toga je došla u sukob sa kontroverznim ulcinjskim biznismenom Mujom Redžom.

Bonus video: