Uljarević: Intenzivirane "prljave kampanje" protiv kritički orijentisanih medija i predstavnika civilnog sektora

"Funkcionalna reforma pravosuđa, poštovanje osnovnih prava, pravda, sloboda i bezbijednost – pokazatelji su od kojih će suštinski zavisiti da li će i kada država kandidat sa prostora zapadnog Balkana postati i punopravan član EU ", ocijenila je Uljarević
0 komentar(a)
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.11.2014. 16:11h

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), govorila je danas u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji "Novi elan za evropsku integraciju zapadnog Balkana ", koju organizuju Austrijsko-francuski centar za približavanje u Evropi iz Beča, sa partnerima.

Na jednom od centralnih panela "Prevladavanje prepreka", Uljarević je imala izlaganje na temu "Evropske integracije – da li je to jedina šansa za demokratizaciju zapadnog Balkana", u okviru kojeg se fokusirala na Crnu Goru.

"Uljarević je naglasila da "evropske integracije nesumnjivo ostaju najmoćnija transformativna moć na zapadnom Balkanu, i pored brojnih izazova sa kojima se društva u regiona suočavaju, ali i da puna odgovornost za konačni uspjeh reformi leži na donosiocima političkih odluka. Ona je ukazala na važnost novog pristupa EU koji je prvi put primijenjen u slučaju Crne Gore kroz fokus na poglavlja 23 i 24", saopšteno je iz CGO.

"Funkcionalna reforma pravosuđa, poštovanje osnovnih prava, pravda, sloboda i bezbijednost – pokazatelji su od kojih će suštinski zavisiti da li će i kada država kandidat sa prostora zapadnog Balkana postati i punopravan član EU ", ocijenila je Uljarević.

Ona je takođe podsjetila na brojne mehanizme EU koji imaju veliki uticaj na karakter i dinamiku reformi, počev od EU fondova, preko izvještaja o napretku, mjerila za otvaranja i zatvaranje poglavlja, do bilateralnih sastanaka, a posebno se osvrnula na značaj podrške građana i građanki kao garanta legimiteta procesa, ali i ukazala na potrebu da se daleko više radi na adekvatnoj informisanosti najšire javnosti o koristima i odricanjima koje nosi pristupanje EU

"Govoreći o Crnoj Gori, Uljarević je navela da su "za crnogorsko društvo naglašeno značajna dva procesa na nacionalnoj ravni. Proces uspostavljanja vladavine prava, kroz efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i proces ekonomske konsolidacije i izlaska iz duboke socio-ekonomske krize kao posljedice lošeg upravljanja državnim resursima i visokog stepena endemske korupcije. Podsjetila je na nalaze CGO-a po kojima je od 2007. do 2012. u borbi protiv korupcije uloženo preko 80 miliona eura, međunarodnih i domaćih fondova, a da ni 2014. nema ni jedne pravosnažne presude za borbu protiv korupcije na visokom nivou, niti pokretanja odgovornosti za utrošena sredstva koje ne prate mjerljivi rezultati, kao i na činjenicu da je se crnogorski javnu dug, koji je u septembru 2014. iznosio 57.1% približio granici koju Mastriški kriterijumi određuju kao gornju za državu koja pretenduje da postane punopravna članica EU. Osvrnula se i na loš učinak Vlade Crne Gore u primjeni Programa pristupanaj EU 2014-2018, nedovoljnu transparentnost procesa evropskih integracija i sve češći izostanak efektivne inkluzivnosti tog procesa", navodi se u saopštenju CGO.

Dodaje se da je poseban dio Uljarević posvetila pritiscima koje u Crnoj Gori trpe mediji i predstavnici civilnog sektora koji su kritički orijentisani prema vlastima, uz napomenu da su "ove prljave kampanje intezivirane u posljednjih godinu i po, a da su u toku 2014. doživjele do sada neviđene razmjere u Crnoj Gori ", pa je u tom kontekstu, pored podataka koje se odnose na medije, atmosferu u kojoj funkcionišu NVO koje otvaraju pitanja transparentnosti i odgovornosti vlasti opisala je kroz iskustvo CGO-a i pritiske koje CGO trpi, uključujući i posljednje napade od strane provladinih medija .

Na kraju svog izlaganja, Uljarević je zaključila:

"Proces institucionalne izgradnje, uspostavljanja prakse pune primjene zakona, postizanja potrebnog nivoa pravne sigurnosti i ekonomske održivosti zadatak je crnogorskog društva na čelu sa Vladom kao najodgovornijim nacionalnim akterom pregovora . Dodatni problem u Crnoj Gori je što izbori nikako da postignu svoju osnovnu kontrolnu funkciju - smjenjivost vlasti. Tako bi se stvorile neuporedivo veće pretpostavke za kontrolu izvršne vlasti, što sada nije slučaj. Stabilnost – često pozicionirana kao čarobna riječ u Briselu – u crnogorskom slučaju je dala, na žalost, kontraefekat kreirajući nepotističko-partitokratsko društvo premreženo korupcijom, a u posljednjem periodu naglašeno netolerantno prema javnoj kritic i", rekla je Uljarević.

Konferencija je okupila preko 100 predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, civilnog društva iz BiH, predstavnika institucija EU iz Brisela, vlasti iz BiH, itd.

Bonus video: