MANS: "Informer" je produžena ruka izvršne vlasti

"Standardi Markovića i izvršne vlasti imaju dodira sa evropskim standardima, pravom i pravdom jednako kao što pisanje "Informera" ima dodira sa novinarstvom"
8 komentar(a)
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2014. 13:08h

Mišljenje Vlade o predloženim izmjenama Zakona o medijima pokazuje da je tabloid "Informer" samo produžena ruka izvršne vlasti kojom vrši medijski linč svojih neistomišljenika i širi govor mržnje, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"U suprotnom Vlada bi pokazala elementarnu konstruktivnost i dala konkretne predloge kako bi obezbijedila poštovanje Ustava, zakona i pravnosnažnih sudskih odluka, kao i ljudskih prava svih pojedinaca bez obzira na njihovu vjeru, naciju i politička opredjeljenja. Međutim, umjesto da odgovori na konkretne primjedbe tužilaštva i suda da se Zakon o medijima u praksi pokazao kao besmislen i apsurdan, i nedovoljan da zaštiti Ustavom garantovana ljudska prava, izvršna vlast omogućava da organizovani kriminal i korumpirani funkcioneri preko tabloida nastave da šire govor mržnje i obračunavaju se sa onima koji njihov kriminal otkrivaju", navodi se u saopštenju MANS-a.

Dodaju da poseban apsurd predstavlja to što o slobodi medija govori Duško Marković".

"Bivši dugogodišnji šef obavještajne službe za vrijeme čijeg mandata su ubijali novinare i brutalno kršili prava na slobodu govora i medija, i kada je ta služba uspostavila bliske veze sa najvećim kriminalcima u zemlji i regionu. Istovremeno, Marković se, kao ministar pravde, oglušava na činjenicu da se jedan uvezeni medij ruga crnogorskom pravosuđu, koje traži izmjene Zakona o medijima kako bi bili u stanju da obezbijede poštovanje svojih presuda, zaštite prava nacionalnih manjina i ljudska prava svih pojedinaca, po i onih koji se bore protiv kriminala".

Navodi se da su predložene izmjene Zakona o medijima u skladu i sa Ustavom Crne Gore, i sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, i sa presudama Suda u Strazburu.

"Evropski sud za ljudska prava je u nizu svojih odluka zauzeo stav da zaštitu prava na slobodu izražavanja ne uživaju govor mržnje i da efikasna prevencija teških djela, gdje su ugrožene fundamentalne vrijednosti i osnovna ljudskih prava, zahtijeva efikasne krivično-pravne odredbe. Sud u Strazburu smatra i da je legitimno i dozvoljeno ograničiti širenje ideja kojima se podstiče mržnja i diskriminacija, a sloboda izražavanja ne može da se koristi na način koji bi vodio uništenju prava i sloboda koja se garantuju Evropskom konvencijom. To potvrđuju presude Groppera Radio AG i ostali protiv Švajcarske (1991), Demuth protiv Švajcarske (2002), a posebno presuda u slučaju Müller i ostali protiv Švajcarske (1988) i Perrin protiv Ujedinjenog Kraljevstva (2005)", dodaje se u saopštenju MANS-a.

Navodi se da širenje informacija i ideja koje predstavljaju izvršenje krivičnih djela, propagiraju govor mržnje, diskriminaciju i krše osnovna ljudska prava i slobode zabranjeno je u svim civilizovani društvima.

U Crnoj Gori, kako navodi MANS, izvršna vlast otvoreno staje u zaštitu takvih medija, pod navodnom brigom za slobodu medija.

"Štaviše, jedna od krivičnih sankcija propisanih Krivičnim zakonikom jeste i mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti i dužnosti. Krivični zakonik ne predviđa izuzetak primjene ove sankcije na bilo koju profesiju, pa ni na novinare. Ipak, po logici Markovića i po principima koje on zastupa, ova mjera ne bi se mogla izreći nekom novinaru koji po nalogu organizovanog kriminala i korumpiranih funkcionera širi fašizam, ugrožava bezbjednost države, podstiče diskriminaciju, krši osnovna ljudska prava i slično jer bi to onda bila cenzura. Isto tako, Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela predviđa sankciju prestanak pravnog lica čija je djelatnost u cjelini ili u znatnoj mjeri stavljena u funkciju izvršenja krivičnih djela. Ni ovdje nije predviđeno da se ta kazna ne može primijeniti na medij koji tako postupa".

Stoga bi Marković, kako navode u MANS-u, morao značajno izmijeniti pravni sistem Crne Gore, ali i međunarodna dokumenta, "ako želi da zaštiti one zbog kojih su izmjene zakona predložene".

"Zbog toga moramo zaključiti da standardi Markovića i izvršne vlasti imaju dodira sa evropskim standardima, pravom i pravdom jednako kao što pisanje "Informera" ima dodira sa novinarstvom. Zato nije čudno što im se interesi, mišljenja i stavovi povodom predloženih izmjena Zakona o medijima poklapaju", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: