Vidaković: Jeftinije je 15 metara kabla nego četiri tridesetogodišnja stabla

4 komentar(a)
Bulevar serdara Jola Piletića, Foto: Vesko Belojević
Bulevar serdara Jola Piletića, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.11.2014. 07:42h

Inženjer agronomije Željko Vidaković ocijenio je da je trebalo procijeniti da li bi izmještanje elektrokabla koštalo grad više, nego sječa četinara na Bulevaru serdara Jola Piletića.

"Mislim da je bilo lakše i jeftinije sprovesti kabl sa druge strane puta. Mnogo jeftinije je 15 metara kabla nego četiri tridesetogodišnja stabla", pojasnio je Vidaković na jučerašnjem okruglom stolu, koji je NVO "Grin houm" organizovao povodom sječe.

Predstavnica Agencije za izgradnju i razvoj Sanja Čukić tvrdi da su pokušali da zaštite kedrove i da su obavezali izvođača iz "Tehnoputa", da ne kopaju oko drveća. Istakla je da je korijen borova bio plitak i da su, jer nijesu bili stabilni, podigli trotoar, zbog čega su predstavljali opasnost.

Direktorica "Zelenila" Radmila Vujošević kazala je da će umjesto posječenih četinara, na istom mjestu zasaditi 12 mladih magnolija.

Na pitanje predstavnice "Grin houma" Ksenije Medenice da li tri mlade sadnice mogu zamijeniti tridesetogodišnje stablo, Vujošević je odgovorila da tako nalažu propisi, koje će i ispoštovati. Čukić smatra da su gradske službe postupile u skladu sa zakonom i propisima, jer se, zbog oštećenja drveće nije moglo premjestiti, ali je na vještacima da utvrde da li su Agencija i “Zelenilo” mogli postupiti drugačije.

Tehnička direktorica "Zelenila" Tijana Perović pojasnila je da Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj nalaže njenom preduzeću da izvrši procjenu "zelenog objekta, nakon što im mještani ili izvođači radova podnesu zahtjev da se neko drvo ukloni ili posiječe.

"Dakle mi samo procjenjujemo da li stablo treba posjeći jer je opasno po okolinu, a ako je zbog izgradnje predviđeno da se ukloni, uvijek ću ga radije premjestiti nego odsjeći", kazala je Perović.

Na Bulevaru serdara Jola Piletića u toku proširenja, prije nekoliko sedmica posječena su četiri bora. Proširenje je počelo u junu, rok za završetak pomjeran je pet puta, a novi datum je 9. novembar.

Iković: U toku građevinskih radova ne brine se o zelenilu

Savjetnik za životnu sredinu u Danilovgradu Vuk Iković kazao je da se prilikom izvođenja građevinskih radova ne vodi dovoljno računa o zelenim površinama.

"Ako se gradi zgrada, rekonstruiše ulica ili nešto drugo niko ne brine kako radovi utiču na biljke i zelene površine. Na primjer, najčešće se šljunak istovari na travnjak i tu je dok se izvode radovi, na kraju se samo na tom mjestu naspe sloj zemlje debljine tridesetak centimetara, a time uopšte nije riješen problem", kazao je Iković.

On smatra da bi lokalne samouprave trebalo da obrate više pažnje kako da smanje štetni uticaj građevinskih radova na životnu sredinu.

Bonus video: