Budvanske porodice tuže firmu Duška Kneževića za zemlju na Kamenovu

Budvanske porodice tužile firmu “Rekreaturs”, iza koje stoji Duško Knežević.Imovinom “Rekreatursa“ pokriven dug od 17 hiljada eura na VIP rivolving kartici koju je Milo Đukanović godinama imao u Atlas banci
8869 pregleda 19 komentar(a)
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.01.2019. 18:26h

Predstavnici porodica Mitrović, Radović i Gracuin tužile su budvansku kompaniju „Rekreaturs“, koju kontroliše biznismen Duško Knežević, radi utvrđivanja prava svojine u zaleđu plaže Kamenovo, gdje se nekada nalazilo kosovsko odmaralište.

To piše u zabilježbi spora, koju je juče kao teret upisao budvanski katastar na oko 6.000 kvadrata atraktivne parcele na samoj pjeni od mora.

Riječ je o firmi koja je u većinskom vlasništvu Atlas banke, a čije ime je javnosti postalo poznato prije nekoliko dana, u jeku afere „koverta“ i oštrih međusobnih optužbi vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Upravo je imovinom “Rekreatursa“ pokriven dug od 17 hiljada eura na VIP rivolving kartici koju je Đukanović godinama imao u Kneževićevoj Atlas banci.

„Zabilježba spora pred Osnovnim sudom je po tužbi, R.M, M.M, M.M, Đ.M, V.R i A.G. protiv tuženih „Rekreaturs“ DOO Budva i „Kožar“ SOUR trgovina Kosovo radi utvrđivanja prava svojine ili naknade štete na suvlasničkom dijelu“, piše u zabilježbi u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Zaleđe plaže, zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata gdje se nekada nalazilo odmaralište radnika Kosova i Metohije, kako piše u katastarskoj evidenciji, uknjiženo je najvećim dijelom na Kneževićev „Rekreaturs“, a sukorišćenje manjim dijelom imaju Kosovska banka u stečaju i firmu “Kožar” SOUR Trgovina, obje sa sjedištem u Prištini.

Osim tih i druge staromještanske porodice već punu deceniju i po vode spor, kako bi dokazali da je njihova imovina oteta i da im nikada nije plaćena naknada.

Svoje pravo pred kotorskim Osnovnim sudom traži i Kosovska agencija za privatizaciju (KAP), koja insistira da se donese privremena mjera zabrane raspolaganja za zemljišni kompleks, tvrdeći da je ona vlasnik zemljišnog kompleksa, odnosno kosovske firme „Rekreaturs“ koja je na nezakonit način preregistrovana i sjedište iz Prištine prebačeno u Budvu.

Priča o Kamenovu počela je još davne 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadrata zemlje od starosjedjelaca. Izgrađeno je odmaralište krajem pedesetih godina prošlog vijeka za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs” uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, ukupno 33.000, na koliko se prostire zaleđe plaže.

Prava drama počinje nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u govoto oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova. Nekoliko radnika “Rekreatursa” iz Prištine sjedište firme premještaju u Budvu i atraktivni kompleks uknjižavaju na tu firmu.

Firma se privatizuje i nju danas u cjelosti kontroliše Atlas grupa.

Iz Atlas grupe su u više navrata isticali da su zakonito postali vlasnici zemljišnog kompleksa. Oni su nedavno „Vijestima“ dostavili i planove za ovaj atraktivni komad budvanske obale, gradnju luksuznog turističkog naselja „Kamenovo“, koje će objedinjavati dva hotela i 14 vila u kojima će ukupno biti 300 ležaja. Investicija je vrijedna 88 miliona eura.

Investicioni projekat predviđa, osim gradnje hotelsko-rezidencijalnog kompleksa, proširivanje plaže, kao i stavljanje u funkciju kamenog dijela obale, te gradnje privremenih objekata sportsko-rekreativnih i zabavnih sadržaja.

Bonus video: