Golfer Eduardo Pajović u Crnoj Gori otkriva porijeklo

278 pregleda 0 komentar(a)
Eduardo Pajović, Foto: Radomir Petrić
Eduardo Pajović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.11.2014. 15:02h

Poznati urugvajski igrač golfa Eduardo Pajović boravio je desetak dana u Crnoj Gori, kako bi u postojbini predaka proslavio 55. rođendan. Prošao je pola svijeta da bi krenuo u potragu za svojim korijenima, a prije povratka kući, u Montevideo, poručio je crnogorskim prijateljima, da će im ubuduće češće dolaziti u posjetu.

Pajović, sada i trener golfa u dalekom Urugvaju, nedavno je nakratko posjetio zemju svojih predaka, u spomen na djeda Vidaka koji je u prvoj deceniji prošlog vijeka trbuhom za kruhom stigao do te južnoameričke države iz rodnih Bjelopavlića.

"Fasciniran sam kako su me primili, kao svojeg i ja sam se zaista osjećao kao kod kuće, među svojima. Deset dana provedenih u Crnoj Gori su prelijepo iskustvo, sigurno ću doći opet da dovršim započeta istraživanja porodičnog stabla. Svi koji me poznaju u Montevideu, znaju da sam porijeklom iz Crne Gore, što svugdje s ponosom pričam, prenijeću im najljepše moguće impresije", ushićen „Vijestima" opisuje upoznavanje sa Crnom Gorom i Crnogorcima Eduardo Pajović.

"Fasciniran sam kako su me primili, kao svojeg i ja sam se zaista osjećao kao kod kuće, među svojima. Deset dana provedenih u Crnoj Gori su prelijepo iskustvo, sigurno ću doći opet da dovršim započeta istraživanja porodičnog stabla"

Njegov predak, rođen 1889, koji je u Urugvaju dobio ime Viktorio, prema Eduardovim sjećanjima iz djedovih priča, imao je nevjerovatan ulazak u novu domovinu, izbačen je sa broda u dubinu Rio de la Plate, rijeke koja dijeli Argentinu i Urugvaj, nekoliko klimetara daleko od obale, „jer tada nijesu primali te brodove u Buenos Ajres”. Ilustracije radi, na samom ušću u Atlantik, Rio de la Plata je široka čak 200 kilometara!

"Uplivavanje" u Urgvaj zbilo se, prema Eduardovim pretpostavkama, između 1905-1910. Vidak-Viktorio počeo je da radi, zaradio osnovni kapital, a onda se vratio u Crnu Goru da se oženi, zasnovao je porodicu sa Julkom Bulajić iz Vilusa, nakon čega su pošli zajedno u Urugvaj.

Urugvajski pasoš Vidaka Pajovića

Vidak je umro 1969, a njegovi unuci su se u potpunosti afirmisali kao sportisti, Eduardo ima još dva brata, od kojih je jedan bio prvak Urugvaja u ragbiju i fudbalski trener reprezentacije Indonezije.

"Ime Eduarda Pajovića otvara mnoga vrata u urugvajskom džet-setu, izuzetno je poznat i kao šampion golfa i kao profesor tog sporta, a u njegovom klubu u Montevideu učlanjenje košta 25.000 dolara. On je jedan od najistaknutijih predstavnika treće generacije Crnogoraca u Južnoj Americi, zajedno sa čuvenim kompozitorom Estebanom Klisićem", priča za “Vijesti" naš poznati novinar Vojo Klisić, vrsni poznavalac crnogorske dijaspore u Južnoj Americi.

Eduardo i Vojo upoznali su se 2012. kada je Vojo bio u posjeti rodbini u Urugvaju, od kojih je Danijel Klisić počasni konzul Crne Gore.

"Čim je čuo da sam u ambasadi, Eduardo je došao da se upozna i iskazao želju da dođe u Crnu Goru i vidi odakle su mu djed i baba. Dao mi je kopije njihovih isprava, nakon priprema za put koje su potrajale zbog smrti supruge, konačno je stigao ove jeseni", dodaje Klisić

Eduardu su se u Podgorici nakon obilaska Evrope pridružili i sinovi, Santjago (20), student i zaljubljenik u surfovanje i Martin (22), računovođa i nastavljač porodične golf tradicije. Obojica su opisali "Vijestima" Crnu Goru kao prelijepu zemlju veoma ljubaznih ljudi, „jedino šteta što nema talasa za surf".

U istraživanju porodičnog stabla, Eduardo je u Bjelopavlićima iz početka malo začudio domaćine, jer se podjednako raspitivao i za Pajoviće i za Bulajiće, naime, urugvajska tradicija je da se jednako traže korijeni i oca i majke. Eduardo objašnjava da se u Urugvaju jednako poštuje i očeva i majčine strana.

Crnogorci iz Urugvaja vezani za pretke

"Treća generacija Crnogoraca u Južnoj Americi ima izuzetno jaku svijest o svojim korijenima, svi su prijatelji i dobro se znaju. Samo Klisića ima više u Urugvaju nego svih ostalih zajedno”, rekao je „Vijestima" Vojo Klisić.

Vojo i Eduardo su u svom traganju imali veliku pomoć Lazara Pajovića iz Danilovgrada i Dragana Bulajića iz Nikšića.

"Obišao je groblje predaka u selu odakle mu je vjerovatno djed, jer se to još utvrđuje. Pajovića ima i u Pješivcima i u Danilovgradu, a Vidaku na ličnoj karti piše da je rođen u Danilovgradu", zaključio je Klisić.

Bonus video: