Konjević: Završen veći dio posla u izradi elektronskog biračkog spiska

On je ocijenio da aplikacija doprinosi povjerenju građana u izborni proces, a to je, kako je naveo, i bio jedan od razloga donošenja Zakona o njegovom uvođenju
1 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2014. 17:32h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će elektronski birački spisak doprinijeti poboljšanju povjerenja građana u izborni proces i da je za sada na njegovoj pripremi završeno oko 85 odsto posla.

On je na konferenciji za novinare, nakon prezentacije predloga softverskog rješenja za sprovođenje Zakona o biračkom spisku za predstavnike poslaničkih klubova, predsjednika i sekretara Državne izborne komisije, objasnio da je elektronski birački spisak izveden iz registara džravljana, umrlih, rođenih i registra prebivališta. “Birački spisak je izvedena kategorija iz državnih registara građana koje vodi MUP, kao što su registri državljana, umrlih, rođenih i prebivališta”, rekao je Konjević.

On je ocijenio da aplikacija doprinosi povjerenju građana u izborni proces, a to je, kako je naveo, i bio jedan od razloga donošenja Zakona o njegovom uvođenju. Konjević je na pitanje novinara kada će aplikacija biti gotova kazao da je 85 odsto posla odrađeno, a ostatak će, kako je naveo, biti završen relativno brzo.

“Ostalo je da zajedno sa poslanicima razriješimo nekoliko pitanja koja se tiču tehničkih poteškoća u sprovođenju”, rekao je on. Konjević je ukazao i na probleme prilikom izrade spiska, a koji se, kako je rekao, uglavnom odnose na tehničke poteškoće.

Aplikacija je, kako je objasnio, predstavljena poslanicima kako bi i oni mogli dati svoje sugestije i mišljenja.

Konjević je rekao da će aplikaciju moći da koriste poslanici, Državna izborna komisija, ali i predstavnici nevladinog sektora koji su ovlašćeni da nadgledaju izborni proces.

“Aplikacija će omogućiti da NVO i poslanici imaju uvid u svaku promjenu u biračkom spisku, kazao je Konjević”, navodeći da je to transparentno rješnje koje omogućava partijama pretrage biračkih spiskova, a time i njegovu kontrolu.

Bonus video: