Kamenovo - vruć krompir za Duška Kneževića

Nakon ratnih dešavanja 1999. u oronulo radničko odmaralište useljavaju se izbjeglice sa Kosova, koje su nakon dogovora sa Atlas grupom iseljene prije dvije i po godine
108 pregleda 5 komentar(a)
Predviđena dva kondo hotela i 14 vila: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Predviđena dva kondo hotela i 14 vila: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.10.2014. 17:06h

Firma Duška Kneževića “Rekreaturs” dobila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma urbanističko tehničke uslove (UTU) za gradnju luksuznog naselja u zaleđu plaže Kamenovo, ali to vlasništvo osporavaju i Agencija za privatizaciju Kosova i mještani.

Oni tvrde da je budvanska firma nezakonitim načinom došla do milionski vrijedne imovine zemljišnog kompleksa od 33.000 kvadrata, koja je pod teretom nekoliko decenija, jer kosovska Agencija i mještani traže na sudu da im se vrati oduzeta zemlja, odnosno đedovina.

Zbog međusobnih sporova oko vlasništva, luksuzni kompleks na Kamenovu je zapravo vruć krompir u rukama Kneževića

Agencija za privatizaciju iz Prištine je “Vijestima” saopštila da očekuje od crnogorskog sudstva da poništi način na koji je 1999. godine dotadašnja kosovska firma “Rekreaturs”, sa sjedištem u Prištini, „premještena" u Budvu, i na taj način joj oduzeta imovina vrijedna milione.

Takođe, mještani traže da im Agencija sa Kosova vrati dio zemlje u zaleđu Kamenova koja je, kako tvrde nepropisno preknjižena 1989. godine.

Agencija za privatizaciju je saopštila “Vijestima” da očekuje izjašnjenje suda te da će svaku odluku poštovati

“Poznato je da osporavamo način na koji je kosovsko odmaralište pripalo firmi 'Rekreturs' iz Budve. To je bilo odmaralište radnika sa Kosova, koje je izgrađeno novcem i doprinosima zaposlenih sa Kosova. Odmaralište je do 1992. bilo uknjiženo na kosovski SIZ, koji se potom transformisao u Fond. Do 1999, odmaralište se vodilo na firmu “Rekreaturs”, čije je sjedište bilo u Prištini. Međutim, nakon ratnih dešavanja, četiri radnika firme potpuno nezakonito u Budvi vrše preregistraciju i time uzimaju milionski vrijednu imovinu. Osim odmarališta u Kamenovu, oduzeta je i na taj način i imovina naše firme „ Rekreaturs" i u Ulcinju, a riječ je o kućama. U pitanju su malverzacije, na koje smo i ukazali sudu", saopšteno je “Vijestima” iz Agencije.

Nakon ratnih dešavanja 1999. u oronulo radničko odmaralište useljavaju se izbjeglice sa Kosova, koje su nakon dogovora sa Atlas grupom iseljene prije dvije i po godine.

Osnivači “Rekreatursa” su, prema podacima Centralnog registra Privrednog suda, firma “Atlas invest" Duška Kneževića, koja ima 78 odsto kapitala, firma VB Holding limited sa 20 odsto kapitala i Dejan Jovićević sa 0,6 odsto kapitala.

Mještani traže 12.000 kvadrata Priča o Kamenovu počela je davne 1957, kada je Sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju 15.000 kvadrata zemlje od starosjedjelaca. Izgrađeno je odmaralište krajem 50-tih godina prošlog vijeka za potrebe radnika sa Kosova, da bi 1989. tadašnji prištinski „Rekreaturs" uknjižio dodatnih 12 hiljada kvadrata koji su pripadali mještanima tog kraja i to bez ikakve odluke nadležnih institucija.

Bonus video: