Dojče banka ima gubitak od 92 miliona eura u trećem kvartalu

Banka je saopštila da je izdvajanje novca za moguće gubitke u sudskim sporovima koji se protiv nje vode takođe "materijalno uticalo" na njen poslovni rezultat
0 komentar(a)
Dojče banka, Foto: Shutterstock
Dojče banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2014. 11:43h

Najveća njemačka banka, Dojče banka , zabilježila je gubitak od 92 miliona eura u trećem kvartalu zbog visokih pravnih troškova, usklađivanja s novim propisima i nastojanja da se riješi ranijih riskantnih investicija.

Banka je takođe saopštila da će finansijski direktor Štefan Krauze preći na drugo mjesto, gdje će biti zadužen za strategiju, a na njegovo će mjesto doći bivši menadžer "Goldman Saksa" Markus Šenk (48).

Šenk će biti zamjenik finansijskog direktora do godišnjeg sastanka banke 21. maja 2015, kada će Krauze preći za šefa za strategiju banke.

Neto gubitak u kvartalu koji se završio 30. septembra se poredi sa dobiti od 51 miliona eura u istom periodu prošle godine, i dobiti od 238 miliona eura u drugom kvartalu. Neto prihodi u trećem kvartalu porasli su za dva odsto, na 7,864 milijardi eura.

Banka je saopštila da je izdvajanje novca za moguće gubitke u sudskim sporovima koji se protiv nje vode takođe "materijalno uticalo" na njen poslovni rezultat.

Banka je imala troškove od istraga navoda o ranijim kršenjima propisa, uključujući i istragu oko mogućeg namiještanja kamatnih stopa. Ona je bila i pod pritiskom regulatornih tela i tržišta da ojača finansije, zbog čega je u junu izdala nove dionice u vrijednosti od 8,5 milijardi eura.

Zajedno s drugim velikim bankama, Dojče banka je morala da radi na usklađivanju sa sve strožijim državnim propisima, čiji je cilj stabilizacija bankovnog sistema i sprečavanje novih finansijskih kriza.

Tu se uključuje jednogodišnja revizija finansija banke od strane Evropske centralne banke, koja je završena u nedjelju. Dojče banka je prošla test.

Bonus video: