Stari javašluk na leđima VDT-a

Mnogi od predmeta se odnose na korupciju na najvišim nivoima, ali i organizovani kriminal, pa tužilaštvo ima više nego dovoljno materijala da konačno obezbijedi konkretne rezultate u tim oblastima
63 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2014. 14:51h

Poslanici u Skupštini čekaju novog vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da im objasni zašto na sudovima padaju optužnice za najteža krivična djela, naročito iz oblasti ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala.

Izvještaje o tome koliko je optužnica podignuto, po kojima je presuđeno, koje su pale na sudovima, zašto su neke istrage još otvorene, u kojoj su fazi, tužioci već spemaju šefu.

S obzirom na to da većinu njih čeka reizbor, da je lagodno v.d. stanje Veselina Vučkovića trajalo duže od godinu, te šefovanja Ranke Čarapić koja je predmete koji bi razljutili moćnike gurala u fijoke, tužioci se, prema informacijama "Vijesti” u najmanju ruku osjećaju neprijatno.

Nije svjedno ni šefu, Ivici Stankoviću, koji je tek napustio mirnu fotelju Vrhovnog suda Evropskoj Komisiji treba da ponudi žrtve za korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal, državnim funkcionerima ne smije da se zamjeri jer su podržali njegov izbor, a javnost naravno očekuje da zasuče rukave.

Ko je naredio ubistvo urednika lista “Dan” Duška Jovanovića i polica ca Slavoljuba Šćekića, ko je ubio Srđana Vojičića, Dragana Bećirovića, Armina Mušu Osmanagića, Vinetua Strugara? Ko je postavio eksplozivnu napravu ispred stana policijskog rukovodioca Miloša Radulovića, da li su bivši direktor policije Veselin Veljović i njegovi saradnici zloupotrebljavali novac iz policijskog budžeta, da li je Darko Šarić prao novac preko Prve banke, zašto su Centralna banka i Ministarstvo finansija ćutali dok je ta ista banka kršila zakon i vlastite interne pravilnike....?

Ovo je samo dio onoga što tužilaštvo nije riješilo, ili je zataškalo a da javnost o tome ništa ne zna. “U poslednjih nekoliko godina MANS je državnom tužilaštvu podnio na stotine krivičnih prijava sa hiljadama dokaza, a u većini slučajeva nismo dobili odgovor ili su prijave odbačene bez ikakvog obrazloženja. Mnogi od tih predmeta se odnose na korupciju na najvišim nivoima, ali i organizovani kriminal, pa tužilaštvo ima više nego dovoljno materijala da konačno obezbijedi konkretne rezultate u tim oblastima. Ta institucija se do sada ponašala kao klasična partijska mašinerija i uglavnom je više vodila računa o zaštiti prava i interesa kriminalaca, pa i šefova organizovanih kriminalnih grupa, dok je progonila one koji su prijavljivali korupciju i kriminal”, ocijenila je direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Prema podacima te NVO, koja godinama istražuje korupciju i organizovani kriminal, oni su u tim oblastima prijavili više slučajeva nego cijela Uprava policije i sva državna administracija zajedno.

“Očekujemo da će novi VDT biti spreman da sa nama uspostavi partnerski odnos, ukoliko je zaista zainteresovan da od tužilaštva napravi ozbiljnu instituciju koja radi po zakonu, u korist građana i države. Njemu će svakako biti potrebno vrijeme da raščisti višedecenijski javašluk i utvrdi nezakonitosti u radu državnih tužilaca, ali očekujemo da će u razumnom roku pokazati otklon od dosadašnje prakse. Istovremeno očekujemo da to ne bude izgovor za nepostupanje u onim predmetima u kojima vrlo brzo može doći do zastare kriyičnog gonjenja”, kaže Calovićeva.

MANS je objelodanio i da je ministar poljoprivrede Petar Ivanović na spisku lica kojima je kriminalna grupa pljevaljslcog narkobosa finansirala putovanja. O navodnim vezama organizovanog kriminala i pojedinaca iz vlade, podnijeto je desetine prijava a šta se desilo sa njima, niko ne zna.

Procesuiranje izbornih zloupotreba očekuje Evropska komisija i domaća javnost. Stanković je u intervju Televiziji Vijesti potvrdio da je njegova prethodnica Ranka Carapić prebrzo, za 24 sata, zaključila da na snimku sa sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a nije bilo elemenata krivičnog djela.

Načelno, on je pokazao dobru volju a da je dokaže ima narednih pet godina. Kao i da je na tu poziciju došao zbog vladavine prava i da ga ne plaši autoritet vladara Crne Gore.

“U pravu djeluju činjenice a ne prirodne zakonotosti”, objasnio je on između stalog, podsjećajući da tužilac može da angažuje policiju na prikupljanju dokaza, i da se detaljno upozna sa činjeničnim stanjem. Snimak na kome visoki zvaničnici DPS-a objašnjavaju lcako se kupuju glasovina izborima za bivšu tužiteljku bio je međutim dovoljan za odlučivanje.

Stanković će morati da vidi i kako su vođene istrage o ubistvima koje su decenijama pod velom tajne. Spisak imena je poduži, jer je od početka 90-ih godina prošlog vijeka, kada su počele likvidacije i mafijaški obračuni u Crnoj Gori ubijeno oko 460 osoba.

Od tog broja oko 40 ubistava je ostalo nerasvijetljeno. Tek neka od njih su ubistva Gorana Žugića 2000. koji je bio savjetnik za bezbjednost tadašnjeg, ali i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića, Darka Raspopovića koji je ubijen 2001. ali i ona iz prošlog milenijuma poput likvidacija Vasa Pavićevića, Joca Vujičića.

Dokumentacija o zloupotrebama na Pravnom fakultetu, u Montenegro erlajnzu, Savezu samostalnih sindikata, sumnje da je bivši načelnik policije u Rožajama Ernard Kalač ubijen, privatizacija KAP-a, “Telekoma”, afera “Listing”, prebijanje novinara i napadi na imovinu “Vijesti”, nezakonite mjere tajnog nadzora, ustupanje državne imovine tajkunima bliskim vlasti....slučaji su sa kojih vrhovni tužilac, talcođe, treba da skine prašinu.

Načelno, on je pokazao dobru volju a da je dokaže ima narednih pet godina. Kao i da je na tu poziciju došao zbog vladavine prava i da ga ne plaši autoritet vladara Crne Gore.

Da osnuje komisiju za 12 slučajeva

Izvršna direktorica “Akcije za ljudska prava” Tea Gorjanc-Prelević očekuje da VDT osnuje Komisiju za ispitivanje postupanja nadležnih državnih tužilaca u svih 12 slučajeva kršenja ljudskih prava koje je dostavila ta NVO.

“To se odnosi i na istrage vođene u poznatim slučajevima ratnih zločina i da objavi rezultate. Međunarodne organizacije i njihova stručna tijela kao što su Evropska komisija, Evropski komitet za sprečavanje mučenja i UN Komitet protiv torture već su kritikovali postupanje tužilaštva u tim slučajevima, pa to dodatno obavezuje na takvu akciju. Očekujemo posebno da gospodin Stanković nastavi da komunicira s javnošću kako je započeo i da napravi drastičan zaokret u odnosu na dosadašnji nedostatak komunikacije državnog tužilaštva s građanima i novinarima”, rekla je ona.

Afera “Snimak” bi mogla biti ključ

“Afera 'Snimak' je pokazala da je politička korupcija organizovana na najvišim nivoima vlasti, pa vjerujemo da novi VDT ne bi ostao dugo na toj funkciji ukoliko se zaista usudi da na profesionalan način tretira te predmete.

Ipak, procesuiranje izbornih zloupotreba se jasno zahtijeva u izvještaju Evropske komisije i zato će od rada VDT-a u velikoj mjeri zavisiti napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija.

U tom smislu, MANS je spreman na aktivnu saradnju sa tužilaštvom, sa svim dokazima koje posjedujemo i svjedocima koji im mogu dati konkretne činjenice o kupovini glasova i drugim izbornim zloupotrebama”, poručila je Vanja Ćalović.

Galerija

Bonus video: