Rizik od ebole u Evropi veoma mali

“Blagovremeno pružanje pouzdanih, objektivnih i tačnih informacija je od ključnog značaja za očuvanje osjećaja povjerenja građana u institucije sistema”
2 komentar(a)
Ebola ljekari, Foto: Reuters
Ebola ljekari, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2014. 14:35h

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović ocijenila je da Crna Gora raspolaže potrebnim kapacitetima za izloaciju eventualno oboljelog od ebole, u skladu sa SZO preporukama.

Ona je pojasnila da se to može zaključiti imajući u vidu obim bolničkih kapaciteta, stepen njihove iskorišćenosti i nivo tehničke i kadrovske opremljenosti:

"Ključnu odrednicu veličine epidemije predstavlja brzina i dosljednost u primjeni rigoroznih mjera sprečavanja i suzbijanja infekcije. Od proglašenja ebole... koja na globalnom nivou predstavlja prijetnju po javno zdravlje, zdravstvene vlasti predano rade na osvježavanju operativnih planova radi obezbjeđivanja funkcionalnosti sistema brzog javljanja i operativnih timova za brzi odgovor”.

Ona smatra da je rizik obolijevanja i širenja ebole u Evropi, a samim tim i u Crnoj Gori, “izuzetno mali” i da se može izbjeći. Istakla je da nabavke odgovarajuće opreme za ličnu zaštitu zdravstvenih radnika od velikog je značaja, kako bi oni mogli efikasno i bezbjedno da obavljaju humani poziv.

Mina Brajović

Brajovićeva je ukazala na preporuku Komiteta za vanredne situacije da države planiraju izuzetne mjere, u skladu sa nivoom procijenjenog rizika, zasnovanog na dokazima:

“Blagovremeno pružanje pouzdanih, objektivnih i tačnih informacija je od ključnog značaja za očuvanje osjećaja povjerenja građana u institucije sistema”, istakla je.

Brajovićeva je kazala da je SZO omogućila da Crna Gora, u slučaju potrebe, koristi laboratoriju u Hamburgu ili Lionu, koje su među osam evropskih centara za dijagnostifikovanje ebole.

Virus usmrtio gotovo 5.000 ljudi

Brajović je ocijenila da epidemija ebole u zapadnoj Africi predstavlja najveću do sada zabilježenu u istoriji.

Kazala je da je do sada zabilježeno 9.936 obolijevanja i 4.877 smrtnih slučajeva: “Prema najnovijim informacijama, proglašeno je okončanje epidemije ebole u Senegalu i Nigeriji.

Primarni cilj međunarodnih napora je zaustavljanje transmisije u tri natježe pogođene zemlje, kako bi se spriječilo širenje na međunarodnom nivou”.

Ona je kazala da je ebola teško oboljenje sa stopom smrtnosti od 70,8 odsto, a ako se otkrije na vrijeme šanse za izlječenje su do 40 procenata.

Maratoncima vize nisu uskraćene

Brajović je kazala da SZO ne preporučuje otkazivanje međunarodnih skupova i zabrane učešća takmičara iz zemalja u kojima je registrovano širenje ebole na sportskim događajima:

"To su kompeksne odluke koje treba donositi u zavisnosti od okolnosti svakog pojedinačnog slučaja na osnovu procjene rizika".

Iz MUP-a je saopšteno da nijesu zabranili dolazak takmičara iz Afrike na predstojeći Podgorički maraton, već da su organizatori odlučili da ih ne pozovu.

Bonus video: