PG biro: Kedrovi nisu uklonjeni zbog parkinga, već jer su osjetljivi na jače vjetrove

10 komentar(a)
Sječa borova, Bulevar serdara Jola Piletića, Foto: Vesko Belojević
Sječa borova, Bulevar serdara Jola Piletića, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.10.2014. 07:05h

Drveće, koje je posječeno na Bulevaru serdara Jola Piletića kod solitera Pet udovica, nije uklonjeno zbog greške u izvođenju, niti zbog izgradnje parkinga, saopšteno je iz PG biroa.

Četiri stabla koja su posječena u blizini raskrsnice sa Bregalničkom ulicom, kako je objašnjeno, pripadaju vrsti kedar, koja je, prema dostupnim podacima osjetljiva na jače vjetrove zbog širine i niske krošnje, zahtijeva veći slobodan prostor i nije pogodna za presađivanje.

“Pretpostavljamo da su se stručnjaci ovime, kao i stanjem na terenu, rukovodili pri donošenju odluke o uklanjanju stabala, a ne o njegovom eventualnom presađivanju”, saopšteno je iz PG biroa.

Iz PG biroa su objasnili da je projekat rekonstrukcije Bulevara serdara Jola Piletića urađen u skladu sa planskom dokumentacijom, kojom je definisana osovina saobraćajnica, odnosno položaj ivičnjaka, koji nije moguće mijenjati.

“Radovi ...se izvode u skladu sa ... projektom koji je dobio građevinsku dozvolu. Nakon završetka radova na novim saobraćajnim trakama i izmještanja saobraćaja, a prije početka rekonstrukcije postojećeg kolovoza, urađeno je geodetsko obilježavanje na terenu podataka iz projekta, prilikom kojeg je utvrđeno da pravac novih ivičnjaka "pada na stabla", odgovorili su iz PG biroa “Vijestima”.

Nakon uklanjanja trotoara i ivičnjaka, tvrde da je ustanovljeno da je korijen drveća plitak i da se visokonaponski 10 kV kabl, kao i TK kanalizacija, nalaze ispod stabala.

“Da je došlo do spontanog pada nekog stabla, posljedica bi mogla biti povlačenje i kidanje kabla i ugrožavanje stabilnosti preostalog drveća, a time i bezbjednosti učesnika u saobraćaju. Prilikom izvođenja radova nije došlo do oštećenja korijena, jer je zbog skučenog prostora drveće podiglo i oštetilo i trotoare i ivičnjake, zbog čega je betonska površina sa lakoćom odvojena od podloge”, naveli su iz PG biroa.

Iz PG biroa je objašnjeno da je u toku izvođenja radova na novim saobraćajnim trakama na toj saobraćajnici bilo ostavljeno drveće u srednjem ostrvu, ali je zbog plitkog korijenja i jakog nevremena jedno stablo prevrnuto.

“Poučeni ovim, kao i nedavnim prevrtanjem stabla u Bokeškoj ulici i stanjem na terenu, prije nego smo nastavili sa bilo kakvim radovima, zbog sumnje da može doći do ugrožavanja bezbjednosti, od nadležnih je traženo da se pregledaju stabla i ocijeni njihova stabilnost”, naveli su iz PG biroa. Naveli su da će u sklopu radova biti ostavljeni otvori u trotoaru, a drveće će posaditi nadležno javno preduzeće.

Rok će biti probijen i peti put

Direktorica Agencije za izgradnju Nada Mugoša, nedavno je izjavila da će radove završiti do 1. novembra, međutim iz PG biroa je saopšteno da će to biti 9. novembra.

“Onda, preostaju radovi na raskrsnici Bulevara Piletića, Gavra Vukovića i kraku prema Vezirovom mostu", saopšteno je iz biroa. Proširenje bulevara započeto polovinom juna, trebalo je da završe u julu, pa do 7. a zatim 30. avgusta.

Nakon toga rok je produžen do 15. septembra, pa 1. novembra.

Bonus video: