Vlada odbila upotrebu marihuane u medicinske svrhe

20 komentar(a)
marihuana, Foto: Shutterstock
marihuana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2014. 19:52h

Vlada Crne Gore nije prihvatila predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se zdravstvenim ustanovama dozvoli da koriste marihuanu za smirivanje bolova, odnosno u medicinske svrhe, piše CdM.

Kako se navodi u Vladinom dokumentu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju zlupotrebe droga nije prošao.

"Predlog zakona u ponuđenom obliku nije prihvatljiv, jer je prije svega ponuđena uopštena i neprecizna norma, te je kao takva podložna slobodnom i širokom tumačenju. Takođe, predlagač nije upodobio i druge odredbe važećeg zakona kako bi se postigao cilj i svrhe izmjena", navodi se u dokumentu.

Takođe, stav Ministarstva zdravlja je da treba omogućiti upotrebu lijeka koji sadrži marihuanu, naročito kod malignih oboljenja praćeni bolovima jakog inteziteta zbog manje štetnih propratnih pojava od nekih ljekova koji se trenutno koriste.

“Međutim, primjena lijeka koji sadrži marihuana u terapeutske svrhe, zahtijeva šire izmjene i dopune važećeg normativnog okvira, u razumnom roku i propisanoj procedure, uz konsultaciju stručne javnosti i dostupnih iskustava”, pojašnjeno je iz Vlade.

Bonus video: