Rade Vojvodić mjesečno zarađuje skoro 2.500 eura

Prema podacima Komisije, Vojvodić posjeduje stan od 95 kvadrata u Podgorici i dvije kuće u Danilovgradu od 120 i 80 kvadrata
225 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2014. 12:02h

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić mjesečno zarađuje 2.434 eura, iako je Vlada u maju prošle godine naložila da zarade direktora državnih preduzeća ne smiju biti veće od dvije prosječne u državi, odnosno 960 eura.

Prema podacima Komisije za sprečavanje konflikta interesa, Vojvodićeva plata lani je bila dva i po puta veća nego što Vlada dozvoljava.

Upitan da li to znači da zaključke Vlade nije shvatio kao obavezujuće, on je odgovorio da “nije Vladin činovnik”.

“Nijesam potpisao ugovor sa Vladom. Uostalom, ako uzmemo za poređenje zarade prošlog direktora, ovaj ugovor je vrlo štetan po mene”, kazao je Vojvodić juče “Vijestima”.

On je rekao da je njegova zarada u skladu sa ugovorom o radu koji je potpisao sa Savjetom RTCG.

“Shodno ugovoru, koji je javan dokument na sajtu RTCG, imam pravo na utvrđivanje zarade na osnovu cijene rada i koeficijenta 6,8”, pojasnio je Vojvodić.

U zaključcima Vlade stoji da je u “cilju racionalizacije potrošnje u državnim preduzećima, neophodno izvršiti smanjenje zarada i uskladiti ih sa prosječnim primanjima u državi”.

U istom dokumentu stoji i da je Vlada krajem 2012. godine preporučila državnim preduzećima da ograniče plate rukovodiocima, ali da je to mali broj firmi ispoštovao.

Među onima koji ne poštuju preporuke je, prema dokumentu, i RTCG. Navodi se da je prosječna zarada zaposlenih u RTCG u martu 2013. godine iznosila 457 eura.

Piše i da je plata Vojvodićevog pomoćnika 1.259 eura, dok je direktorka televizije Radojka Rutović primala 1.294 eura, direktor Radija Radojica Bulatović 1.001, a direktor tehnike RTCG Dejan Vujović 1.170.

“Zadužuju se javne ustanove da opštim aktima utvrde najviši iznos zarade koji, za rukovodeće lice, ne može biti veći od dvije prosječne zarade u državi, te da zarade zaposlenih u rangu nižem od direktora - pomoćnik direktora, direktor sektora, savjetnik, ne mogu biti veće od jedne i po prosječne zarade u državi za prethodnu godinu”, stoji u dokumentu Vlade koji je potpisao generalni sekretar Žarko Šturanović.

Stan, dvije kuće, placevi...

Prema podacima Komisije, Vojvodić posjeduje stan od 95 kvadrata u Podgorici i dvije kuće u Danilovgradu od 120 i 80 kvadrata. Vlasnik je i zemljišta u Danilovgradu površine 8.514 kvadrata, dok u Zagoriču ima 792 metra kvadratna.

Vlasnik je firme “Montepano”, ali tvrdi da od nje nema stalnih mjesečnih primanja”. Njegova supruga Lela Vojvodić zaposlena je u podgoričkoj Građevinskoj školi i prima 520 eura. Posjeduje stan u Pržnu, površine 81 kvadrat.

Bonus video: