Položeni posmrtni ostaci kučkog vojvode i guvernadura svih brda

Radonja Petrović rođen je 1670. godine na Kosoru, a 1710. godine od oca, Petra Iljikova, naslijedio je titulu vojvode i postao guvernadur Brdskih plemena
995 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2014. 15:51h

Posmrtni ostaci kučkog vojvode i guvernadura svih brda Radonje Petrovića prenijeti su danas u grobnicu na Kosoru, gdje je i čuveni crnogorski vojskovođa i počeo svoj život.

Ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja okupilo se oko stotinu građana kako bi prisutstvovali osveštanju spomenika kučkom vojvodi i liturgiji, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je kazao da guvernadur Petrović treba da počiva "tamo đe je zrno klice zametnuo", ali i da je njegov "neposredni predak" bio dobar prijatelj sa kučkim vojskovođom, koji je do prije nekoliko mjeseci počivao na groblju crkve Svete Petke Paraskeve u okolini Leskovca.

"Imam posebno poštovanje prema vojvodi, jer je bio blizak prijatelj mog neposrednog pretka, moračkog kneza Ivana Radovića", pojasnio je Amfilohije.

Mitropolit se zahvalio porodici Petrović i Kučima, koji su posljednje četiri godine radili na tome i na kraju uspjeli da mošti vojvode Radonje prebace u selo odakle je potekao.

Iz tog razloga, mitropolit je svoj blagoslov i plaketu zahvalnosti Mitropolije uručio Zoranu Petroviću, Paviću Petroviću, Zoranu Mijoviću, Predragu Petroviću i Nikoli Vukoslavoviću.

Predrag Petrović rekao je, ispred Fondacije "Radonja Petrović", koji su organizovali današnji događaj, da je srećan što će njegov pretak konačno počivati u svom rodnom kraju.

Povratku poznatog vojvode u Kuče radovali su se i mnogi mještani, koji su bili ponosni na istoriju svog plemena i minula ratna vremena, u kojima se Petrović istakao kao vojskovođa.

Darko Bulatović tvrdi da mnogi crnogorski čuveni ratnici počivaju u inostranstvu i da bi svi trebalo da prate primjer kučkog plemena i vrate kosti svojih predaka u zavičaj.

"Veliki broj crnogorskih junaka imalo je nesreću da bude protjerano ili da pogine u drugoj državi, gdje njihove kosti, nažalost, još uvijek počivaju", kazao je Bulatović.

Predsjednik Fondacije za razvoj Kuča Radomir Prelević tvrdi da su potomci veoma srećni kada se "ponosno kazuju po precima" i kada im "dostojno iskazuju zasluženo poštovanje."

"Sve ovo je danas slučaj sa nama, sa svim Kučima, jer nam je vojvoda Radonja svima rod i ova svečanost je naš doprinos očuvanju uspomene na njegove zasluge", kazao je Prelević.

On se zahvalio i začetnicima "poduhvata" prenošenja kostiju, koji više nijesu među živima, Milivoju i Svetozaru Petroviću.

Spomenik vojvodi Radonji nalazi se desno od kapije na kosorskom groblju, a u nadgrobnoj ploči ugrađen je kameni spomenik iz polovine 18. vijeka, koji je stajao na njegovom grobu u Leskovcu.

Radonja Petrović rođen je 1670. godine na Kosoru, a 1710. godine od oca, Petra Iljikova, naslijedio je titulu vojvode i postao guvernadur Brdskih plemena.

Tokom tridesetogodišnje vladavine postao je simbol oslobodilačke borbe protiv Turaka u kojoj je 1737. godine i okončao život u blizini Čačka.

Njegov sin, monah Grigorije arhimandrit niški, sahranjuje ga u porti crkve Svetke Petke Paraskeve u selu Bošnjaci kod Leskovca.

Galerija

Bonus video: