Djeca "plivaju" zbog svađe oko nadležnosti: Mokri đaci kolateralna šteta Glavnog grada i "Solidarnog"

2642 pregleda 0 komentar(a)
Đaci kroz jezero do škole: Prilaz školi, Foto: Luka Zeković
Đaci kroz jezero do škole: Prilaz školi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.01.2019. 11:52h

Iz Glavnog grada tvrde da nemaju obavezu da saniraju ulicu do Osnovne škole "Vlado Milić" u Donjoj Gorici u Podgorici, već da je to posao Stambene zadruge prosvjetnih radnika "Solidarno".

Čelnik "Solidarnog", Zoran Stanišić poručuje da se ne bježi od odgovornosti, ali ističe da je škola postojala i prije izgradnje njihovih zgrada.

"Vijesti" su prošle nedjelje objavile da se tokom kišnih dana na ulici stvaraju lokve duboke i do 30 centimetara, zbog čega učenici moraju da hodaju po ivičnjaku obližnjeg gradilišta držeći se za ogradu.

Iz PG biroa navode da odlukom o doprinosu Glavnog grada u izgradnji objekata Vlade - Ministarstva prosvjete iz 2015. i ugovorom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz 2016. zaključenom između OŠ "Vlado Milić" i Glavnog grada jasno definisana obaveza investitora o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta o svom trošku i u skladu sa planskim dokumentom.

Naveli su da je članom 4 ugovora, koji je potpisala upravo direktorica OŠ Biljana Ćulafić, precizirano da "Glavni grad nema obavezu komunalnog opremanja građevinskog zemljišta".

Stanišić je istakao da je ulica koja vodi do škole "Vlado Milić" postojala i prije izgradnje njihovih zgrada, kao i da komunalno opremanje građevinskog zemljišta ne može da bude izgradnja saobraćajnice, ali da su spremni da solidarno učestvuju i da se uključe u rješenje toga problema.

Takođe je istakao da su u sklopu projekta poravnali teren ispred zgrada, a da je saobrćajnica bila u lošem stanju i prije nego su počeli izgradnju tri zgrade.

Zbog tog problema roditelji đaka žalili su više puta upravi škole i medijima.

Direktorica OŠ Biljana Ćulafić kazala je da ulicom pješaci ne mogu da prođu, a da se zbog dubine vode teško i vozila probijaju do škole, zbog čega je i slala nekoliko dopisa Glavnom gradu da se riješi problem sa poplavom.

Istakla je da je ulica oštećena teškim mašinama prilikom izgradnje tri zgrade za prosvjetne radnike u blizini škole.

Insistiraće na poštovanju ugovora

Komunalno opremanje, tvrde iz Glavnog grada, predviđa između ostalog, i izgradnju pristupnih puteva do objekta.

"Uz opravdano interesovanje roditelja za ovaj problem, i Glavni će insistirati na striktnom poštovanju odluke i ugovora, kako bi svakodnevni život đaka, njihovih roditelja i svih ostalih građana Donje Gorice i Glavnog grada mogao neometano da se odvija. Glavni grad je do sada podržao brojne sindikalne i druge organizacije, ustupajući im besplatno urbanističke parcele i oslobađajući ih plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kako bi izgradnjom stambenih objekata te organizacije rješavale jedno od najvažnijih životnih pitanja građana. U svim takvim slučajevima je obaveza investitora bila komunalno opremanje lokacije, a ista situacija je i sa investitorom u Donjoj Gorici", stoji u odgovoru.

Bonus video: