U Podgorici otvoreno novo reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište na Koniku će raditi svakog dana od sedam do 21 čas
716 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 13:44h

Građani će moći besplatno da odlažu opasni i neopasni otpad iz domaćinstva na lokaciji novog reciklažnog dvorišta, koje je otvoreno u Ulici Husinskih rudara na Koniku, u Podgorici.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša je objasnio da se kao neopasan otpad mogu odlagati papir, staklo, gume, drvo, a kao opasan plastika, bijela tehnika, ocjedna ulja, stari akumulatori, stari ljekove, elektronski materijal.

Za izgradnju reciklažnog dvorišta je iz budžeta Glavnog grada 142.000 eura, a radove je izvodila firma “IGM Fidija”.

Mugoša je apelovao na građane da otpad, koji obično završava u dvorištu kuća, na javnim površinama ili obalama rijeka, od danas završava na toj lokaciji.

“Ovdje imamo reciklažno dvorište od 5.000 kvadrata koje je urađeno po svim standardima... Treba da damo doprinos da i ono za šta smatramo da nikada više ne može koristiti, završi na pravom mjestu i kroz proces reciklaže ponovo vratimo u upotrebu i tako damo doprinos da nam grad bude čistiji i bolji”, kazao je Mugoša.

Sekretar “Čistoće” Vojin Katnić je objasnio da reciklažno dvorište, između ostalog, ima poslovno - stambeni kontejner, koji služi za organizaciju rada i kontrolu funkcionisanja prostora, rasvjetu i video nadzor.

“Od sredstava “Čistoće” smo obezbijedili i video nadzor za dvorište u Tološima, dok će prvo otvoreno dvorište, na Zabjelu, ostati u projekciji za iduću godinu “, kazao je Katnić.

Mugoša je kazao da je budžetom za sljedeću godinu planirano otvaranje četvrtog reciklažnog dvorišta u Lješkopolju, na tromeđi Donje Gorice, Kokota i Farmaka, a do 2017. dvorišta će imati i gradske opštine Tuzi i Golubovci, kojima su već poslati dopisi da za tu namjenu opredijele lokaciju.

“Do sada smo izgradnju finansirali iz budžeta Glavnog grada, ali se nadamo da ćemo kroz pristupne fondove Evropske unije iskoristiti mogućnost da preostala reciklažna dvorišta izradimo uz podršku fondova EU”, kazao je Mugoša.

Prvo reciklažno dvorište izgrađeno je i stavljeno u funkciju 2011. godine u Ulici Iva Vizina na Zabjelu, a drugo 2013. godine u Ulici SKOJ-a u Tološima.

Reciklažno dvorište na Koniku će raditi svakog dana od sedam do 21 čas.

Galerija

Bonus video: