Džamija će nići na početku Konika

Podgorički imam Džemo Redžematović nije mogao da precizira kada će početi radovi na parceli preko puta prodavnice “Boss”, ali je istakao da su Turska i ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani da učestvuju u izgradnji
311 pregleda 32 komentar(a)
Konik, Foto: Luka Zeković
Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2014. 18:35h

Islamska zajednica gradiće džamiju na Koniku, u ulici Marka Mašanovića, na zemljištu koje su dobili od Glavnog grada.

Podgorički imam Džemo Redžematović nije mogao da precizira kada će početi radovi na parceli preko puta prodavnice “Boss”, ali je istakao da su Turska i ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani da učestvuju u izgradnji.

On je pojasnio da još rade na idejnom projektu za izgradnju džamije. “Na Koniku smo ove godine od Glavnog grada dobili plac od 35 ari. Idejni plan džamije još nije gotov, tako da o roku početka izgradnje i visini troškova ne možemo jos ništa kazati”, rekao je Redžematović “Vijestima”, istakavši da ima dosta vjernika koji su spremni da finansijski pomognu izgradnju islamskog centra na Koniku.

On smatra da bi izgradnja džamije značajno pomogla u “konzumiranju vjerskih prava” žitelja Konika. “Mještani su još devedesetih godina prošlog vijeka tražili od nadležnih da im se odobri izgradnja jedne takve džamije, koja ce znatno pomoCi vjernicima u konzumiranju vjerskih prava koja su im Ustavom zagarantovana”, kazao je Redžematović.

On je naglasio da na Koniku živi većinsko muslimansko stanovništvo, što je, i preporučilo lokaciju džamije, odnosno islamskog centra.

Bonus video: