Balonarski klub Budućnost organizuje Međunarodni festival balona

168 pregleda 0 komentar(a)
Festival balona
Festival balona
Ažurirano: 09.10.2014. 17:04h

Balonarski klub "Budućnost" iz Podgorice organizuje 5. po redu Međunarodni festival balona.

Na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji učešće su potvrdile balonarske posade iz Mađarske, Španije ,Slovenije i Rusije.

"Osim letenja balonima , koje će se odvijati po uobičajenom pravilima letenja vazduhoplova , organizator je , sa lokalnim vazduhoplovnim klubovima i Lokalnim turističkim organizacijama pripremio i neke prateće programe koji će se organizovati nakom letačkih aktivbosti . Ti programi su prije svega namijenjeni edukaciji lokalnih turističkih poslenika o turističkim potencijalima i mogućnostima sportskog vazduhoplovsta", saopšteno je iz kluba.

Oni dodaju da će se takođe organizovati se i neki pogrami za mlade : izložba fotografija o balonarstvu , javne projekcije filma o 100 godina vazduhoplovstva u Crnoj Gori , projekcije video materijala snimljenih iz balona i drugih sportskih vazduhoplova , prezentacija vazduhoplovne navigaciono-komunikacione opreme , druženje djece i pilota koji će posjetiti nekoliko škola...

"Učesnici se okupljaju tokom vikenda u Pljevljima. Nakon trodnevnog boravka u tom gradu i poludnevne posjete Žabljaku, balonarski karavan se Vraneškom dolinom seli u Bijelo Polje gdje će takođe boraviti 3 dana da bi se opet preselili u Mojkovac gdje će boraviti do kraja, odnosno do 20. oktobra. Letački programi će se odvijati u vidu slobodnih letova balona, uglavnom na visinama do 500 metara iznad terena, a posebno će biti interesanti oni iznad Kanjona Tare ako to meteo prilike dozvole, letovi iznad Vraneške doline i letovi iznad predjela Bjelasice sa mojkovačke i bjelopoljske strane", stoji u saopštenju.

Festival će pratiti mediji iz Rusije i Slovenije i već uobičajeno, skoro svi crnogorski i pisani i elektronski mediji. Osim turističke promocije Crne Gore kao destinacije izvanredne za letenje balonima, paraglajderima i ultra lakim avionima, cilj manifestacije je i popularizacija amaterskog i sportskog vazduhoplovstva u Crnoj Gore.

"Kuriozitet ovog Festivala je i to što će na njemu učestvovati i jedna od rijetkih žena , pilota balona , Ruskinja Diana Nasonova. Suorganizatori ove atraktivne i veoma zahtjevne manifestacije su Lokalne turističke organizacije Pljevalja, Bijelog Polja i Mojkovca kao i vazduhoplovni klubovi sa sjevera Crne Gore", navodi se u saopštenju kluba

Generalni pokrovitelj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma , a podršku je dala i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i nacionalana avio kompanija.

Balonarski klub "Budućnost" je osnovan 2002. godine, a sopstveni balon američke firme "Firefly" su uspjeli da nabave već 2004 godine .

"Radi se o jednom od najboljih modela balonarskih letilica. Zapremina kupole je 2.850 m3, a korpu balona osim pilota mogu da stanu još 3 osobe. Balon je upisan u registar vazduhoplova Crne Gore pod rednim brojem 007 i nosi registarsku oznaku 4O OAI i tokom Festivala će biti izvršen i njegov redovni tehnički pregled radi produženja uvjerenja o plovidbenosti", kaže se u saopštenju.

Inače, Balonarski klub "Budućnost" je jedan od rijetkih klubova takve vrste u južnoj Evropi. Klub okuplja dosta članova koji rade isključivo volonterski i česti su učesnici i na raznim sportskim i kulturnim manifestacijama drugih a posebno rado se odazivaju pozivima humanitarnih i organizacija koje rade sa djecom.

"Uskoro u okviru kluba počinje da radi i sekcija za mlade vazduhoplovce, čiji će rad biti fokusiran na učenike osnovnih škola za koje će se organizovati razne radionice vezane za vazduhoplovstvo i vazduhoplovne sportove a u planu je i obilazak osnovnih škola , posebno u ruralnim područjima", saopšteno je iz kluba

Bonus video: