Tvitni.me: Portal Vijesti ubjedljivo prvi u Crnoj Gori

"U Tviter imeniku nalazi 40 osnovnih kategorija sa preko 100 podkategorija, a prilikom poređenja, Tvitni.me rangira naloge na osnovu toga"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 15:52h

Portal Vijesti je broj jedan u Crnoj Gori kada je u pitanju broj pratilaca na Twitteru sa preko 18 hiljada pratilaca, pokazuju podaci T-Imenika. Kada su u pitanju novinari, najpraćeniji su Darko Ivanović i novinari "Vijesti" Rajko Milić i Damira Kalač, koji imaju preko 2.300 pratilaca. Ivanović, međutim nije naveden u T-Imeniku.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) navodi da Tviter koristi 10.500 građana Crne Gore, od čega je skoro trećina tviteraša iz Podgorice.

Po njihovim riječima na ovoj društvenoj mreži ima još oko 10.000 naloga iz naše zemlje koji nemaju upisanu lokaciju.

"To su podaci sa sajta tvitni.me koji je kao poseban Tviter imenik napravila agencija LBS team", kažu iz CDT-a.

U razgovoru sa Željkom Subašićem, vlasnikom agencije, CDT saznaje da je glavni parametar za prisustvo u Tviter imeniku određena lokacija odakle nalog dolazi.

"Po ovome smo jedinstveni u svetu jer jedino kod nas možete pronaći, na primer, novinare iz Crne Gore na jednom mjestu. U PRO verziji, koja ovih dana čeka svoje objavljivanje, imaćete mogućnost da vidite sve ovo, ali po gradovima", objasnila je Subašić za portal CDT-a.

Ko su omiljeni tviteraši

CDT kaže da se u Tviter imeniku nalazi 40 osnovnih kategorija sa preko 100 podkategorija, a prilikom poređenja, Tvitni.me rangira naloge na osnovu toga

ko ima najveći broj pratilaca (followers)

ko najviše prati ostale tviteraše (following)

ko je najaktivniji u objavljivanju tvitova (tweets)

čiji su tvitovi najčešće „favorizovani" (favourites)

na koliko omiljenih lista korisnika se ti nalozi nalaze (listed)

"Tako je utvrđeno da je nalog portala Vijesti (18.253) broj jedan u Crnoj Gori kada je u pitanju broj pratilaca, nakon njega slijedi nalog Vlade Crne Gore na engleskom jeziku (12.294) i portala Cafe del Montenegro (5.765)", piše na portalu CDT-a.

Istraživanje ove NVO pokazuje da u kategoriji "politika" tviteraši najviše prate Vladin nalog na engleskom jeziku, zatim Anu Ponoš iz Pozitivne Crne Gore (3052) i Nebojšu Medojevića iz DF-a (2890).

Kada je riječ o državnim institucijama, najviše pratilaca ima nalog Vlade Crne Gore na crnogorskom jeziku (3.852), zatim Ministarstvo finansija (1.076) i Ministarstvo nauke (994).

U kategoriji „ICT" na vrhu liste je Digitalizuj.me (2.672), zatim Crnogorski Telekom (1.713) i Telenor Crna Gora (1.382).

Među NVO sektorom najviše folovera ima CDT i UNDP projektni nalog cgtvituje (1.723), zatim CDT-ovi nalozi na engleskom i crnogorskom (1208/1199).

U kategoriji "gradovi", najpraćeniji nalog je Prijestonica Cetinje (683), dok u kategoriji "radio i tv" najviše folovera imajuInternet portal RTCG, Robin Hud i radio Bruškin.

Ko se najčešće obraća Tviter zajednici

Kada je u pitanju aktivnost na Tviteru najviše objava imaju mediji i to Pobjeda, zatim CdM i portal Analitika.

U kategoriji „politika" po broju tvitova prednjači Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore, dok je u kategoriji NVO-a najaktivniji nalog „cgtvituje".

Znatno manje tvitova objavljuju državne institucije i gradovi. U ovoj kategoriji je najaktivniji nalog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, odnosno Prijestonice Cetinje.

Čije tvitove najviše volimo?

Podatak koji može ukazati da je neki tviter nalog popularan je broj „fejvova" koji nalog dobije po jednom tvitu.

Najviše fejvova u kategoriji „politika" imala je Ana Ponoš, a u kategoriji NVO "cgtvituje".

Mediji i gradovi imaju mnogo manje fejvova.

Ko je stavljen na omiljenu listu...

Kao još jedan od pokazatelja uticajnog tviter naloga, uzima se broj njegovog pojavljivanja na Tviter listi.

Međutim, ni ovdje nije riječ o značajnim brojkama.

Vladin nalog na engleskom se nalazi na najvećem broju lista (172), a približni rezultati su i za portal Vijesti (104).

Kada su u pitanju državne institucije, nalog Vlade na crnogorskom jeziku se nalazi na najviše lista (40).

A među nalozima NVO-a na najviše lista se nalazi CDT Montenegro (31).

Najveći broj Twitter naloga kada su u pitanju zemlje u regionu evidentiran je u Srbiji, a onda slijede Hrvatska i Slovenija.

Galerija

Bonus video: