Brodove niko ne kontroliše

“Negativne posljedice su npr. fitoplanktonski organizmi u obliku cista koji mogu da prežive u tankovima brodova da dođu u novi ekosistem, da se razviju da izazovu negativne posljedice”, kazala je Drakulović
150 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.10.2014. 17:07h

Ispuštanje balastnih voda iz teretnih brodova u lukama u Jadranskom moru niko ne kontroliše, iako se na taj način mogu prenijeti organizmi štetni za ljude, saopšteno je na otvaranju trodnevnog skupa partnera uključenih u EU projekat “Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora” (BALMAS).

Skup, koji organizuje Institut za bilogiju mora iz Kotora održava se u Kotoru, a okupio je oko 60 stručnjaka iz šest država uključenih u BALMAS. Kako je saopšteno iz Instituta, projektom je predviđena kontrola balastnih voda u 12 luka na Jadranu, a u Crnoj Gori kontrolisaće se balastne vode u luci Bar.

Naučni saradnik na Institutu za biologiju mora iz Kotora Dragana Drakulović kazala je da balastne vode predstavljaju veliku opasnost za unos štetnih patogenih organizama.

“Negativne posljedice su npr. fitoplanktonski organizmi u obliku cista koji mogu da prežive u tankovima brodova da dođu u novi ekosistem, da se razviju da izazovu negativne posljedice. Tako npr. školjke, filtriraju vodu i u njima se akumuliraju alge koje nijesu štetne za školjke, ali jesu za čovjeka kada ih jede. Meso takvih školjki može da bude jako štetno da dovede do dijareje, paralize ili drugih poremećaja”, kazala je Drakulović.

Ona je saopštila i da će uzorkovanje vode u luci Bar početi krajem oktobra ili početkom novembra.

BALMAS projekat počeo je u novembru 2013, a kraj projekta predviđen je za mart 2016. Projekat će rezultirati usvajanjem Strategije i menadžment planova u svim državam učesnicima projekta (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora). Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura

Bonus video: