Pjena izazvala paniku među Pljevljacima: Kažu nije opasna, a niko nije uradio analizu

7 komentar(a)
TE Pljevlja, pjena, Foto: Facebook.com
TE Pljevlja, pjena, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 07.10.2014. 07:57h

Pjena koja se juče pojavila na više lokacija u okolini Termoelektrane Pljevlja izazvala je paniku među građanima, iako su iz te kompanije i prije nekoliko mjeseci, kada se pjena pojaivla prvi put, kazali da pjena nije opasna ni otrovna, te da razloga za zabrinutost nema.

Lopte pjene snimljene su juče u mjestu Donji Radosavac, na oko 400 metara vazdušne linije od TE Pljevlja, objavio je na Facebook grupi NVO "Da zaživi selo" Vaso Knežević iz Službe za zaštitu životne sredine u Opštini Pljevlja.

Knežević je "Vijestima" kazao i da su, prije tri, četiri mjeseca, kada je pjena pojavila prvi put, iz te kompanije kazali da je u pitanju čišćenje dimnjaka tečnošću od koje nastaje pjena.

"Oni su tada kazali da pjena nije opasna, ali niko nije izvršio hemijsku analizu. U svakom slučaju, trebalo je da obavijeste građane, kako ne bi paničili, ako to zaista nije opasno", rekao je on.

Mediji su ranije objavili navode nadležnih TE Pljevlja da pjena nastaje od "najoobičnijih sredstava za čišćenje koje je koristila firma angažovana za ispiranje i pranje vodotornja ili popularnije hladnjaka Termoelktrane".

"Pjena nije opasna ni otrovna tako da razloga za zabrinutost nema", saopštio je tada direktor Termoelektrane Luka Jovanović.

Direktor NVO Breznica Milorad Mitrović kazao je da je "posljednji incident još jedan pokazatelj bahatosti i neodgovornosti poslovodstva TE Pljevlja".

"Oni su se toliko osilili da više ne prezaju ni od čega. Njima je samo bitan profit, bez obzira na to što emituju zagađenja. Nije prvi put da se pjena pojavljuje u selima u okolini TE", kazao je on.

Mitrović je pozvao ekološku i druge nadležne inspekcije da "konačno riješe problem zagađenja TE i pokrenu postupke protiv njenog rukovodstva", te da nalože rukovodstvu te kompanije da zagađenje svede na zakonski propisane norme.

"Očigledno je da inspekcije nemaju autoritet čim se ovakvi incidenti ponavljaju", dodao je direktor NVO Breznica.

Bonus video: