Ne pominju napuštene životinje i otpad

“Dokument je rogobatan, ima dosta opštih informacija koje su dobre i svaki plan treba da ih sadrži. Međutim, nedostaju konkretne informacije na osnovu kojih bi mogli da usmjerimo određene aktivnosti”
1 komentar(a)
Cijevna, Foto: Slobodan Čukić
Cijevna, Foto: Slobodan Čukić
Ažurirano: 04.10.2014. 17:59h

Planom zaštite životne sredine Glavnog grada od 2014. do 2018. godine trebalo je obuhvatiti i eksploataciju šljunka iz Morače, odlaganje životinjskog otpada i problem napuštenih životinja, ocijenila je projektna koordinatorka NVO “Green home” Jovana Janjušević.

Ona smatra da je važno da se Glavni grad pozabavi odlaganjem životinjskog otpada i da to pitanje dodatno otežavaju i institucije koje se proglašavaju nenadležnim.

“Grad nema ni regulisano pitanje napuštenih konja koji lutaju gradom. Postoji problem i u dijelu upravljanja otpadom, jer u Planu nije tačno naglašeno koji ćemo procent nelegalnih deponija sanirati”, kazala je Janjušević na jučerašnjoj javnoj raspravi o tom dokumentu.

Ona je zamjerila što u novom Planu nema nekih projekata iz Plana iz 2010. godine, kao što je proglašenje Cijevne za spomenik prirode:

“Dokument je rogobatan, ima dosta opštih informacija koje su dobre i svaki plan treba da ih sadrži. Međutim, nedostaju konkretne informacije na osnovu kojih bi mogli da usmjerimo određene aktivnosti”.

Pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Lazarela Kalezić ocijenila je da je teško za četiri godine unaprijed precizno odrediti šta će biti urađeno, jer je to živa priča:

“Teško je reći da ćemo imati pare za to. Životna sredina je skupa i kad razmišljamo o aktivnostima, uvijek imamo na umu da moramo raditi i naći novac negdje drugo, u fondovima i na nekim drugim stranama. Uvijek je neko socijalno ili drugo pitanje ispred životne sredine”.

Ona je pojasnila da Cijevna nije proglašena za spomenik prirode, jer nijesu uspjeli da obezbijede novac.

Odgovarajući na pitanje Ksenije Medenice iz iste NVO da li postoji evidencija koliko je posječeno stabala prilikom izgradnje novih objekata, Kalezić je kazala da se sa zelenih površina kvaliteno drveće više ne siječe, nego izmješta.

Nataša Kovačević iz NVO “Green home” je istakla da je u Planu trebalo iskazati jasan stav o namjeri Vlade za izgradnju četiri hidroelektrane na Morači, KAP-u, novom postrojenju za opasni i radioaktivni industrijski otpad, koji se planira na samoj obali Morače.

“Ono što se ne vidi u ovom momentu jeste ta iskrena riješenost i posvećenost da Glavni grad radi na ovom pitanju i da nam da pravi okvir za saradnju gdje možemo da osjetimo čvrst oslonac da nastavimo zajedno...”, kazala je Kovačević.

Kalezić je odgovorila da se ne mogu baviti pitanjima koja nijesu u njihovoj nadležnosti, među kojima su pitanje KAP-a, opasnog otpada i izgradnja hidrocentrala.

“Nijesmo željeli da od ovoga pravimo politički dokument, nego nešto što je realno, ono što mi možemo. Mogla sam napisati spisak želja, ali nas je ovo što smo u prethodnom periodu uradili, naučilo da budemo oprezni”.

Šljunak se "dan i noć" vadi iz Cijevne

Janjušević je upozorila da na Cijevni postoji 20 lokacija na kojima se, “dan i noć”, besomučno eksploatiše šljunak, grade kafići i vile na samoj obali, ocijenivši da nijedan inspektor ne želi sa njima da izađe na teren, konstatuje stanje i podnese krivičnu prijavu. “Ne postoji ni inspekcija koja će da obustavi radove, ili čak zaplijeni kamione”, kazala je Janjušević.

Kalezić je istakla da su u Glavnom gradu sa nadležnima radili na tome da se problem eksploatacije šljunka riješi, ali da ne mogu “mimo onoga što im je posao”. “Cijevna je rijeka od državnog značaja, nikakvu ingerenciju Grad nema nad Cijevnom. Nažalost”, rekla je Kalezić.

Bonus video: