Aerodromi Tivat i Beograd dobijaju nove kontrolne tornjeve

61 pregleda 4 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.10.2014. 12:25h

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) krenula je u dvije kapitalne investicije, ukupne vrijednosti preko 10 miliona eura – izgradnju novih kontrolnih tornjeva na aerodromima Tivat i "Nikola Tesla" u Beogradu.

"Želimo da ova dva grada dobiju dvije monumentalne nove građevine koje će, sa jedne strane, plijeniti svojom ljepotom, a sa druge, u njih ćemo ugraditi najnoviju tehnologiju koja će doprinijeti poboljšanju bezbjednosti vazdunog saobraćaja", saopštio je Radojica Rovčanin, direktor SMATSA.

On je agenciji Tanjug kazao da će novi kontrolni toranj prvo dobiti aeodrom u Tivtu gdje će ta građevina u potpunosti biti dovršena do kraja naredne godine, ali će u upotrebi biti već za predstojeću ljetnju sezonu.

Na aerodromu Beograd novi kontrolni toranj biće u potpunost gotov tek za tri godine.

Rovčanin je naveo da aerodrom "Nikola Tesla" čiji je aktuelni kontrolni toranj počeo sa radom 1962, posljednjih godina bilježi veliki rast obima saobraćaja koji iznosi i do 30 odsto, te se mjesečno na njemu u prosjeku obavi i do 7.300 avio-polijetanja i slijetanja, što nameće potrebu za izgradnjom novog, modernog kontrolnog tornja.

"Kada je aerodrom Tivat u pitanju, novi kontrolni toranj završićemo do kraja sljedeće godine, a trudićemo se svom snagom da toranj bude u upotrebi već do početka turističke sezone. Tako će se stvoriti uslovi za bolji rad sa kvalitetnijom tehnikom, što će doprinijeti lakšem i boljem funkcionisanju svih službi na aerodromu Tivat. U taj toranj biće ugrađena ista tehnologija kao i u beogradski i na taj način će Tivat imati kvalitetno riješeno pitanje kontrolnog tornja za sljedećih 20 godina. Veoma nam je stalo da i ova toranj bude arhitektonsko remek-djelo koje će turisti prvo vidjeti i kome će se diviti, kada budu slijetali na aerodrom Tivat", kazao je direktor SMATSA.

Inače, u ponedjeljak ističe rok za dostavljanje ponuda na tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji objekata Aerodromske kontrole letjenja (AKL) Tivat koji je SMATSA raspisala 18. avgusta.

Riječ je o rekonstrukciji postojećeg kontrolnog tornja tivatskog aerdroma koji u aktuelnoj formi funkcioniše od 1980. godine i izgradnji novih poslovnih prostorija za smještaj svih službi AKL.

U obimnu rekonstrukciju postojećeg kontrolnog tornja visokog 37 metara, njegovo opremanje najnovijom navigacionom, meteo i komunikacionom elektronskom opremom, čime će se dobiti praktično novi i ultramoderni toranj, te izgradnju novih poslovnih objekata u podnožju tornja, SMATSA će uložiti oko 4 miliona eura.

SMATSA u tom poslu odlično sarađuje sa menadžmentom aerodroma Tivat, kao i sa predstavnicima Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Direktor tivatskog aerodroma mr Ranko Bošković potvrdio je “Vijestima” da je SMATSA završila idejni projekat i da je u fazi dobijanja građevinske dozvole za nove objekte.

Rekonstruisani toranj i novi poslovni objekat zajedno će biti površine oko 1,4 hiljade kvadrata u kojima će raditi 30 zaposlenih u AKLTivat. U tom objektu smjestiće se meteo-služba, kancelarije AKL Tivat, tehničke prostorije i tzv. aerodromski biro (flight information office). Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će biti srušena postojeća kupola i prostorije tehničke sale koja se nalazi odmah ispod aktuelne kupole.

Na tom nivou biće napravljena nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno raditi pet kontrolora. Na etaži ispod, biće izgrađene nove prostorije za odmor kontrolora, učionica i sanitarni čvor, a toranj će pored najmodernije komunikacione i IT opreme pored ostaloga, dobiti i panoramski lift.

Iako to ne zavisi direktno od njih, u menadžmentu aerodroma Tivat se nadaju da bi ta vazdušna luka već narednu ljetnju sezonu, mogla dočekati sa potpuno novim i reprezentativnim objektom kontrolnog tornja. Tokom obavljanja radova na postojećem tornju i gradnji novog objekta, Aerodromska kontrola letjenja Tivat će funkcionisati iz privremenog objekta postavljenog na uglu platforme za generalnu avijaciju. Zimi je inače, značajno je manji obim dnevnog aviosaobraćaja u Tivtu, zbog čega neće biti problema sa takvim privremenim izmještanjem AKL.

Bonus video: