Centru za romske inicijative od Evropske komisije 14.000 eura

Štefan File je saopštio dobitnike ove prve nagrade i naglasio da time "Evropska komisija, vlade, organizacije civilnog društva žele da poruče da je uključivanje Roma u društvo važna politika i ulaganje ne samo u dobrobit te manjine, već cijelog društva"
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Reuters
Štefan File, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2014. 18:31h

Evropska komisija je danas u Briselu uručila nagrade organizacijama civilnog društva za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj, a iz Crne Gore je nagrađen "Centar za romske inicijative, sa akcijom protiv prisilnih i preranih brakova u romskim i egipćanskim zajednicama".

Sedam nagrađenih projekata, koji su svaki dobili po 14 hiljada eura, su na čelu ili u svom sastavu imali Rome, a djelovanje tih grupa civilnog društva je obuhvatilo oblasti od obrazovanja i zaštite prava djece ili žena, do stanovanja, zapošljavanja i zdravstva.

Evropski komesar za proširivanje Štefan File je saopštio dobitnike ove prve nagrade i naglasio da time "Evropska komisija, vlade, organizacije civilnog društva žele da poruče da je uključivanje Roma u društvo važna politika i ulaganje ne samo u dobrobit te manjine, već cijelog društva".

Jer, naglasio je File, "živjeti u okruženju u kojem svaki član društva doprinosi svojim duhom i radom, omogućiće snažan i napredan ekonomski, socijalni i kulturni razvitak tih društava".

Iz Srbije je nagrađen "Projekat Ruke prijateljstva za obrazovanje majka-dijete", iz Bosne i Hercegovine "Otaharin udruženje građana za obrazovanje Roma", "Roma aktiv Albanija", a sa Kosova "Ideje partnerstva", projekat za povratak romskih majki na posao, a djece u školu. Nagrađeni su i makedonski dječji "Centar za integraciju Ambrela", kao i tursko udruženje za kulturni razvoj Roma "Sulukule".

Bonus video: