Crna Gora i Kosovo zajedno rade na rješavanju statusa interno raseljenih

"Prema formiranim spiskovima i dinamici rada računa se da će oko 600 interno raseljenih lica sa Kosova dobiti priliku da pribavi osnovna dokumenta i aplicira za rješavanje pravnog statusa u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2014. 16:02h

Osmočlani mobilni biometrijski tim Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova doputovao je u Crnu Goru i počeo rad na verifikacijama i izdavanju osnovne dokumentacije iterno raseljenim osobama sa Kosova.

"Timovi će odvojeno raditi do 3. oktobra u Kampu Konik na periferiji Podgorice, a četvrti – mobilni, u opštinama Nikšić, Pljevlja, Rožaje, Berane, Bar i Herceg Novi", saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, paralelno sa mobilnim timovima Ministarstva Kosova, na primanju zahtjeva interno raseljenih za status stranca u Crnoj Gori, u Kampu Konik radi i biometrijski mobilni tim MUP-a Crne Gore.

"Prema formiranim spiskovima i dinamici rada računa se da će oko 600 interno raseljenih lica sa Kosova dobiti priliku da pribavi osnovna dokumenta i aplicira za rješavanje pravnog statusa u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Kako su podsjetili iz Ministarstva, interno raseljeni sa Kosova prebivaju u Crnoj Gori od 1999. godine, a na rješavanjanju njihovog pravnog statusa koordinirano rade Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, UNHCR, OSCE i nevladina organizacija Pravni centar.

Bonus video: