Trovanje pasa u Ulici Vasa Raičkovića: Uklone leševe, pojavljuju se novi

0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2014. 13:59h

U Ulici Vasa Raičkovića u Podgorici tokom posljednja tri dana otvoran je velik broj pasa, a leševe bi građani, prema riječima Svetlane Manojlović iz Društva za zaštitu životinja, mogli da nalaze po žbunju, oko zgrada oko male pijace, kod studentskog doma, prema Momišićima i na bulevaru.

Prvu informaciju o trovanju Društvu su građani prijavili u subotu veče, kada je pozvana i policija.

Policija je, kako je kazala, a kako su Vijestima saopštili i stanari obližnjih zgrada u čijoj okolini su psi otrovani, izvršila uviđaj. Stanari su kazali i da komunalna juče nije dolazila da pokupi leševe, te da su dva psa još ležala nedaleko od mjesta gdje se djeca igraju. Tek su juče iza podneva tijela mrtvih životinja odnijeli radnici podgoričkog Skloništa za napuštene životinje. Jutros su, međutim, stanari našli nove leševe.

Manojlović je Vijestima kazala da je obavijestila Komunalnu o trovanju, te da su oni kazali kako ih niko tim povodom nije zvao i pozvali građane da ih, ukoliko naiđu na leševe, odmah pozovu.

"Na žalost inspekcije su nadležne samo za leševe, policija redovno izlazi na teren po pozivu, niko nije ni osumnjičen, a kamoli kažnjen i trovanje se nastavlja", kazala je Manojlović.

Više puta su iz različitih udruženja za zaštitu životinja upozoravali da trovanjem pasa nisu ugrožene samo životinje, već i građani, jer počinioci ne prezaju da otrove prosipaju po travnjacima, parkovima, dječijim igralištima, pa i u tuđim dvorištima.

Tanja Ivezić iz Društva “RUka-šapi” ranije je kazala Vijestima da, u slučaju trovanja, policija dođe na uviđaj, snimi i tu se sve završava, iz Veterinarske inspekcije se niko ne pojavi, izuzev Komunalne čija je nadležnost uklanjenje uginulih životinja.

“Naše institucije su sposobne, ali nezainteresovane da sprovedu jednu takvu istragu do kraja i ne djeluju udruženi", navodi Ivezić.

Ivezić je tada kazala da bi policija zbog bacanja otrova po javnim površinama, gdje je ugrožena bezbjednost građana trebalo da uzme uzorke, kako bi se vidjelo o kojim otrovima je riječ, Veterinarska inspekcija morala bi da utvrdi na koji način je usmrćena životinja, dok Komunalna mora da izda nalog za uklanjanje leševa, kako bi se oni pokopali u skladu sa propisima.

“Ako se uredno kažnjavaju vlasnici životinja koji ne poštuju propisana pravila poput nenošenja korpi ili povoca pasa, onda bi se i ugrožavanje životinja trebalo početi ozbiljno sankcionisati", kazala je tada ona, pitajući “da li bi trebalo da strada i neki čovjek, ili dijete, da bi nadležne institucije, koje bi uz to direktno bile i odgovorne, adekvatno reagovale”.

Galerija

Bonus video: