Amerikanci završili obuku crnogorskih ronilaca

Ovu američko-crnogorsku aktivnost neki mediji u regionu pogrešno su interpretirali kao “pripremu za uplovljavanje ratnih brodova SAD i moguće uspostavljanje NATO pomorske baze u Boki”
80 pregleda 1 komentar(a)
Završena obuka ronilaca, Foto: Siniša Luković
Završena obuka ronilaca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.09.2014. 12:53h

Dvonedjeljna obuka u otkrivanju i uklanjanju podvodnih neekplodiranih ubojnih sredstava (NUBS), zaostalih iz proteklih ratova, koju su instruktori Ratne mornarice SAD održali za pripadnike Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore (VCG), završena je prošle sedmice u Boki Kotorskoj.

Nastavak je to obimnih zajedničkih aktivnosti na unapređenju kapaciteta VCG za protivminsku borbu, a koju su dvije strane počele 2012. godine, kada su pripadnici OEODMU-1 jedinice američke RM za borbu protiv NUBS, krenuli sa obukom svojih kolega iz Crne Gore.

Tada je za naše mornaričke ronioce održana osnovna obuka iz otkrivanja i identifikacije NUBS, a sada su američki instruktori tokom 14 dana rada u podmorju Boke i u akvatorijumu na ulazu u zaliv, svoje crnogorske kolege upoznali sa najnovijim softverskim izmjenama za modernu elektronsku opremu – prenosive sonare i detektore magnetnih anomalija kojima ronioci otkrivaju prisustvo NUBS u podmorju.

Oružane snage SAD u proteklom periodu, Pomorskom odredu MCG donirale su značajnu količinu takve specijalne protivminske, ali i amagnetske ronilačke opreme. Najnovijom obukom koja je uključivala sedam dana teorijskih predavanja i sedam dana praktičnog rada u moru sa upotrebom nove opreme za detekciju, svi pripadnici MVCG koji su učestvovali na ovom kursu, su, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, “osposobljeni da samostalno izvršavaju zadatke razminiranja kada se za to ukaže potreba”.

Ovu američko-crnogorsku aktivnost neki mediji u regionu pogrešno su interpretirali kao “pripremu za uplovljavanje ratnih brodova SAD i moguće uspostavljanje NATO pomorske baze u Boki”.

Kao posmatrači, na kursu su učestvovali i predstavnici oružanih snaga Grčke, Italije, Albanije, Slovenije i Makedonije.

Koncentrisanje napora SAD na razvoj protivminskih kapaciteta MVCG , pokazuje da Amerikanci definitivno više ne računaju na usluge JU “Regionalni centar za obuku ronilaca za povodno deminiranje” (RCUD) u Bijeloj. I pored milionskih donacija novca američkih poreskih obveznika u proteklim godinama, RCUD nije ispunio očekivane rezultate pa mu je zvanični Vašington “zavrnuo slavinu” i okrenuo se podršci snagama crnogorske Mornarice koja inače, ima izvanrednu saradnju sa RM SAD.

Mornarica je od svih vidova VCG, najviše postigla na dostizanju interoperabilnosti sa partnerima iz NATO država. To pokazuje i spemnost koju su Mornarice VCG i Mornarica Grčke izrazile da “zajednički i regionalno razvijaju sposobnosti i snage za humanitarno razminiranje i uništavanje zaostalih i na dnu ležećih eksplozivnih naprava”, što je naglašeno prilikom prošlonedjeljne zvanične podsjete komandanta MVCG, kapetana bojnog broda Darka Vukovića Atini.

Saradnja dviju mornarica produbiće se i obukom kadeta grčke Mornaričke vojne akademije iz Pireja, na školskom brodu MVCG “Jadran” nakon završetka njegovog remonta, a grčka strana izrazila je i spremnost da svojim hidrografskim brodovima u narednim godinama pomogne ili učestvuje u hidrografskom premjeru crnogorske obale.

Bonus video: