Konjević: Stvaraju se uslovi za još sadržaniju i potpuniju saradnju sa Europolom

Prema riječima Konjevića, ovo je za Crnu Goru posebno značajno, jer je to još jedna od mjera koje su realizovane iz Akcionog plana za poglavlje 24
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2014. 11:41h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Europola, Rob Vejnrajt, potpisali su danas u Hagu Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji kojim se, kako su ocijenili, stvaraju uslovi za još sadržajniju saradnju crnogorske policije sa tom institucijom.

Vejnrajt, kako je rekao, ne sumnja da će od Sporazuma imait koristi i Crna Gora i Evropska unija, ocjenjujući da je on važan za zajedničku borbu protiv terorizma i kriminala u Evropi.

Prema riječima Konjevića, ovo je za Crnu Goru posebno značajno, jer je to još jedna od mjera koje su realizovane iz Akcionog plana za poglavlje 24.

"I što smo sigurni da je ova vrsta saradnje koju uspostavljamo sa Europolom još jedan znak da će Crna Gora kroz proces integracija usvajati sve one stvari koje će na kraju donositi korist njenim građanima”, kazao je Konjević.

Kako je rekao, potpisivanje Sporazuma sa Europolom je izuzetno značajno za Crnu Goru i njenu policiju.

"Sporazumom i njegovom ratifikacijom u crnogorskom parlamentu stvaraju se uslovi za još sadržaniju i potpuniju saradnju sa Europolom", kazao je Konjević.

On je rekao da je sa direktorom te institucije razgovarao o modalitetima buduće saradnje Uprave policije i Europola.

"I upoznali smo se sa onim što su mogućnosti koje će nam Europol pružiti u borbi protiv onog što je ključna obaveza crnogorske policije i isntitucija u narednom periodu, a to je snažnija borba i mjerljiviji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Konjević, kako je dodao, vjeruje da će već tokom 2015. godine Vlada i Ministarstvo uputiti svog oficira za vezu.

"Vjerujemo da ćemo kroz te i druge modalitete saradnje sa Europolom u narednim godinama Crnoj Gori obezbijediti ne samo kvalitetne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, korpcije i terorizma, nego i omogućiti Crnoj Gori i njenoj policiji dodatne obuke i sve mogućnopsti koje Europol u tom segmentu nudi", naveo je on.

Bonus video: