Porto Montenegro sada može da ugosti i najdužu jahtu na svijetu

63 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.09.2014. 12:12h

Nakon nastupa na sajmovima u Kanu i Sautemptonu, kompanija „Adriatic Marinas”, predstavila je svoj projekat Porto Montenegro i na jednom od najprestižnijih sajmova nautike u svijetu – čuvenom “Monaco Yacht Show-u”, koji je minulog vikenda završen u Monaku.

Monaco Yacht Show (MYS) krajem septembra tradicionalno okuplja najpoznatija brodogradilišta, brokerske kuće, dobavljače nautičke opreme, kao i sam vrh jahting dizajna i bogatu klijentelu i vlasnike luksuznih plovila. Ove godine na šou su predstavljene brojne jahting kompanije, kao i više od 150 superjahti, a stučni tim Porto Montenegra je i na ovoj manifestaciji prestavio najnoviju ponudu tivatske marine, koja uključuje i mogućnost vezivanja jahti i do rekordnih 180 metara dužine – saopšteno je iz “Adriatic Marinasa”.

U svijetu inače, trenutno postoji samo jedna jahta te veličine – impresivni 180 metara dugi “Azam”, jahta kraljevske porodice koja vlada Abu Dabijem, a koji je lani sagrađen u Njemačkoj. Naredna na listi najvećih je “Eclipse” Romana Abrmaoviča, dugačka “samo” 162,5 metara, a ona je već dva puta dolazila u Tivat i sidrila se pred Porto Montenegrom.

Tivatski nautički centar upravo završava izgradnju novog sjevernog valobranskog gata dimenzija 83 x 16 metara na dograđenom dijelu mula III. Na novom sjevernom gatu uskoro izmjestiti će se stanica za snabdijevanje jahti gorivom i napraviti moderni dispečarski centar za upravljanje pumpama. Za petnaestak dana kotorska kompanija “Yu Briv” počeće i izgradnju novog segmenta mula 1 Porto Montenegra, koje će sa aktuelnih 251metara, biti produženo na ukupno 488 metara.

Južni dio aktuelnog mula 1 inače, predviđen je za vezivanje najvećih jahti koje pohode tivatsku marinu. Bočno na istom mulu dogradiće se sjeverni valobranski krak dimenzija 122 x 7 metara i južni valobranski krak dimenzija 69 x 6 metara, a sve to biće gotovo do početka juna naredne godine, kada će Porto Montenegro raspolagati sa ukupno skoro 500 vezova za plovila dužine od 6 do 180 metara.

Bonus video: