Festival posvećen nauci: Dani koji su inspirisali buduće biologe, inženjere, arheologe

Organizatori festivala su zadovoljni, ali i svjesni da se od njih očekuje da i iduće godine budu jednako intrigantni
1 komentar(a)
Dani nauke, Foto: Luka Zeković
Dani nauke, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.09.2014. 07:31h

Festival “Otvoreni dani nauke” i ove godine je odškrinuo vrata mnogih naučnih disciplina i natjerao najmlađe posjetioce da požele da se bave biologijom, arheologijom, ro-botikom, fizikom...

Dok su stariji znatiželjno dodirivali eksponate poznate italijanske postavke „Italija budućnosti", najmlađi su uživali na arheološkom nalazištu Duklja, ali i na odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF-u) gdje su im na raspolaganju bili mikroskopi, epruvete...

Jovana, osnovac iz Nikšića, bila je oduševljena onim što je vidjela na PMF-u: “Jako su zanimljivi eksperimenti. Naučili smo dosta o bakterijama. Iako su bakterije često neprijatelji organizama, kroz ovu radionicu smo saznali da su pojedine bakterije jako korisne - kvasac, buđavi sir,... Možda budem biolog”.

Njenom vršnjaku Nikoli iz Podgorice dopalo se to što je dobio priliku da svom najboljem drugu odredi krvnu grupu.

“Uopšte nije strašno koliko zvuči", uz osmijeh kaže Nikola, koji tvrdi da uvijek radije pije sirup nego što primi injekciju. “Ali vađenje krvi na ovaj način koji smo ovdje vidjeli, uopšte nije strašno. Kao kad ujede komarac“.

Profesorica PMF-a Anđela Šćepanović objašnjava da su se na od- sjeku za biologiju trudili da na najinteresantniji način približe djeci i odraslima tu nauku.

“U sklopu radionice koja se odnosila na humanu biologiju pravili smo preparate eritrocita, posmatrali različite vrste leukocita, određivali krvne grupe, mjerili indeks tjelesne mase, odnosno stepen uhranjenosti. Učili smo i kako se određuje starost i pol starog skeletnog materijala, koji se obično nalazi na arheološkim nalazištima“, prića Šćepanović.

Osnovci i srednjoškolci iz svih krajeva Crne Gore mogli su da saznaju više o razviću rebraste ribice, izvodili su oglede koji su dokazali da list ima zeleni, ali i druge pigmente, razgovarali o fotosintezi, gledali prstenovanje ptica, ali i učili kako da razlikuju zmije otrovnice od neotrovnica.

Profesorica PMF-a Slađana Krivokapić objašnjava da je odsjek za biologiju tog fakulteta otvorio vrata da svi osjete draž istraživanja biodiverziteta, ekologije, eksperimentalne biologije...

“Uključili smo studente koji malim, budućim istraživačima predstavljaju nauku na potpuno jednostavan način“, ističe Krivokapić.

Organizatori festivala su zadovoljni, ali i svjesni da se od njih očekuje da i iduće godine budu jednako intrigantni.

Đaci glavna ciljna grupa

Milena Milunović iz Ministarstva nauke smatra da uspjeh ovogodišnjeg festivala leži u tome što su se uključili svi koji se bave naukom:

“Time što smo ugostili 'Italiju budućnosti', Podgorica se našla na mapi najvažnijih gradova svijeta koje je ova izložba posjetila, a konačno je promovisana i arheologija, kojoj se u Crnoj Gori ne pridaje previše pažnje“. Ona je dodala da su ciljne grupe đaci “jer je to uzrast u kojem se bude mašta i interesovanja”.

Bonus video: