Crna Gora blizu članstva u Mehanizmu za civilnu zaštitu EU

U trenutku kada se sporazum ratifikuje u Crnoj Gori, ona će postati 32. članica zajednice u kojoj evropske zemlje udružuju snage da bi unaprijedile prevenciju katastrofa, pripravnost i sposobnost odgovora
0 komentar(a)
Kristalina Georgijeva, Foto: Facebook
Kristalina Georgijeva, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.09.2014. 15:23h

Crna Gora i Evropska unija (EU) potpisale su danas sporazum koji, kako je saopšteno, utire put za članstvo Crne Gore u Mehanizmu za civilnu zaštitu EU.

Sporazum je potpisan u Rimu, za vrijeme sastanka generalnih direktorata za civilnu zaštitu zemalja članica EU sa predstavnicima zemalja kandidata.

U trenutku kada se sporazum ratifikuje u Crnoj Gori, ona će postati 32. članica zajednice u kojoj evropske zemlje udružuju snage da bi unaprijedile prevenciju katastrofa, pripravnost i sposobnost odgovora.

Komesar EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama, Kristalina Georgijeva, kazala je da je Mehanizam civilne zaštite, zapravo, sporazum o solidarnosti među zemljama.

"Živimo u svijetu gdje se sve češće dešavaju velike katastrofe. Nijedna zemlja nije imuna na taj trend. Sa svakim dodatnim članom u našoj porodici civilne zaštite, povećavamo bazu znanja i resursa, što nas čini jačim i bolje opremljenim da djelujemo u vrijeme katastrofa", rekla je Georgijeva.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Podgorici, članstvo Crne Gore u Mehanizmu civilne zaštite EU jača sami Mehanizam, i u isto vrijeme unaprjeđuje kapacitete Crne Gore da odgovori na prirodne katastrofe.

"To će, takođe, pomoći Crnoj Gori u daljem usaglašavanju sa normama i procedurama potrebnih po propisima EU", kaže se u saopštenju.

Osim toga, kako se navodi, Crna Gora će imati koristi od razvoja sistema evropskog monitoringa i instrumentata sistema za rano upozoravanje, kao i satelitske slike i mapiranja, a biće u mogućnosti i da učestvuje u programima obuke i razmjene stručnjaka. "Crna Gora će moći da se prijavi za projekte prevencije katastrofa, pripravnosti i vježbi civilne zaštite, koje sufinansira EU", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: