Jugopetrol krši zakon: Matični broj ne smije da se uzima za nagradnu igru

Potrošači koji žele da učestvuju u nagradnoj igri dobijaju karticu na koju se upisuje lični podaci i matični broj
105 pregleda 2 komentar(a)
Jugopetrol nagradna igra
Jugopetrol nagradna igra
Ažurirano: 25.09.2014. 15:19h

Kompanija “Jugopetrol Kotor” mjesecima krši Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer od svojih potrošača koji učestvuju u nagradnoj igri “Vozi i osvoji” zahtijeva matični broj.

Nagradna igra “Vozi i osvoji” počela je 1. marta, a zaposleni na pumpama su obavezni da potrošačima koji za gorivo potroše 20 ili više eura ponude učešće, koje “plaćaju” matičnim brojem. Ukoliko pristane, potrošač popunjava formular u kome daje lične podatake, među kojima i matični broj.

Podgoričanka, koja od nedavno učestvuje u nagradnoj igri, upozorila je zaposlene na jednoj od podgoričkih pumpi da uzimanje matičnog broja možda i nije u skladu sa zakonom.

"Bila sam neprijatno iznenađena tim zahtjevom. Iako sam negodovala, jer smatram da su moja prava time ugrožena, ipak sam na kraju pristala da učestvujem u nagradnoj igri jer mnogo volim automobile, koji su nagrada”, kazala je ona “Vijestima”, uz molbu da ostane anononimna.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović izjavio je za “Vijesti” da ova kompanija, suprotno zakonu, od potrošača traže matični broj kao sredstvo identifikacije u nagradnoj igri.

"Krši se član dva koji propisuje da se podaci moraju obrađivati na pošten i zakonom utvrđen način. Isti član obavezuje da se lični podaci ne smiju obrađivati u većem obimu nego što je neophodno", kazao je Lacmanović.

Prema njegovim riječima, kompanija može na drugi način utvrditi identitet potrošača koji je učestvovao i osvojio nagradu tokom nagradne igre.

"Dakle, preko niza drugih podataka učesnika može se potvrditi njegov identitet. Za to se mogu koristiti brojevi izdatog računa, datum kad je račun izdat, eventualno broj telefona učesnika nagradne igre”, precizirao je Lacmanović.

Član Savjeta Agencije je upozorio potrošače da ne dozvole da se njihova prava krše.

"Apelujem na sve korisnike usluga te kompanije da uzmu u obzir da šteta od davanja ličnih podataka može biti mnogo veća, nego što bi bila potencijalna nagrada tokom nagradne igre”, poručuje Lacmanović.

Iz Jugopetrola su "Vijestima“ saopštili da će stav kompanije po ovom pitanju saopštiti narednih dana.

Lacmanovic: Upitna je saglasnost potrošača

Lacmanović je precizirao da se u slučaju nagradne igre ne može govoriti o saglasnosti učesnika za davanje matičnog broja.

"Jer se postavlja i pravno i logično pitanje da li bi potrošač koji odbije da kompaniji da matični broj uopšte bio učesnik u nagradnoj igri, ili bi bio diskvalifikovan”, precizirao je Lacmanović.

Bonus video: