350 lokacija sa smećem opomena da upravljanje otpadom moramo shvatiti ozbiljnije

Na regionalnoj konferenciji “Upravljanje otpadom u Crnoj Gori – iskustva i perspektive” biće analiziran nacrt Državnog plana upravljanja otpadom, kao i radna verzija predloga izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom. Biće riječi i o budućim javnim politikama u toj oblasti
53 pregleda 1 komentar(a)
Deponija Šavnik (Novina), Foto: Damira Kalač
Deponija Šavnik (Novina), Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 26.09.2014. 05:43h

Činjenica da u Crnoj Gori postoji preko 350 problematičnih lokacija na kojima se različite vrste otpada odlažu potpuno nekontrolisano i nelegalno, da je gotovo svako riječno korito, jezero i podmorje ugroženo različitim vrstama otpada, da je otpad vidljiv i nalazi se pored glavnih saobraćajnica, dovoljno upozorava da smo u problemu i da je potrebno hitno reagovati ukoliko se žele spriječiti trajne posljedice, naročito kada su poljoprivreda i turizam u pitanju, kazao je “Vijestima” Aleksandar Perović, direktor Ekološkg pokreta Ozon.

Ta NVO je organizator današnje regionalne konferencije “Upravljanje otpadom u Crnoj Gori – iskustva i perspektive”, na kojoj će, pored ostalog, biti analiziran nacrt Državnog plana upravljanja otpadom, kao i radna verzija predloga izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom. Na konferenciji će biti riječi i o budućim javnim politikama u toj oblasti.

"Nadležne institucije, one koje donose politike, zakonsku legistlativu, programiraju projekte, nijesu opravdale povjerenje. Godinama se priča o kapitalnim projektima kojima će upravljanje otpadom biti dovedeno na nivo razvijenih zemalja, naročito tokom predizbornih kampanja, ali do sada nemamo konkretne rezultate. Naprotiv, stanje je posljednjih godina pogoršano”

Perović je kazao da u Crnoj Gori ne postoji dovoljno kvalitetna javna rasprava o nacrtu predloga Državnog plana upravljanja otpadom.

“Taj dokument zaslužuje mnogo veću pažnju i stručne i laičke javnosti, naročito jer dominantno preporučuje regionalne sanitarne deponije kao, po nama, prelazni model bez dugoročne vizije kako postići trajno rješenje”, rekao je on.

Perović smatra da dosad nije postojala politička volja da se upravljanje otpadom postavi u vrh prioriteta.

“Nadležne institucije, one koje donose politike, zakonsku legistlativu, programiraju projekte, nijesu opravdale povjerenje. Godinama se priča o kapitalnim projektima kojima će upravljanje otpadom biti dovedeno na nivo razvijenih zemalja, naročito tokom predizbornih kampanja, ali do sada nemamo konkretne rezultate. Naprotiv, stanje je posljednjih godina pogoršano”, smatra Perović.

Na konferenciji će biti predstavljena i dosadašnja iskustva kada su regionalne sanitarne deponije sa reciklažnim centrima u pitanju, jedini model sistemskog rješavanja problema komunalnog otpada do sada implementiran u Crnoj Gori, kao i dvije savremene tehnologije – plazma i O2, kako bi se javnost upoznala i sa tim opcijama i njihovim karakteristikama, naročito kada je uticaj na kvalitet životne sredine u pitanju.

U Ozonu smatraju da je za pronalaženje adekvatne tehnologije u rješavanju problema otpada u Crnoj Gori, potrebna posebno razvijena metodologija, koja će uzeti u obzir specifičnosti Crne Gore kao turističke destinacije, pomoću koje bi bile izvršene projekcije generisanih količina i sastava otpada.

“Potrebno je otvoriti i prostor za predstavljanje savremenih tehnologija, pošto sanitarne deponije definitivno zahtijevaju analize uspješnosti, naročito jer su kod nas jedini primijenjeni model. Terenskim posjetama smo utvrdili da postoje osjetni negativni efekti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, naročito kada je Možura u pitanju”, kazao je Perović.

Protest na deponiji Možur

Direktive EU, prema njegovim riječima, jesu dobra smjernica za praćenje savremenih standarda, ali u Ozonu žele doći do najboljeg rješenja sa najmanjim negativnim uticajama.

“Stoga je od suštinske važnosti da se u kvalitetnoj javnoj raspravi čuje što više argumenata, iskustava i predloga...

Ozon današnju konferenciju, koja se održava u hotelu “City”, u 11 sati, organizuje u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, operaterom ambalažnog otpada Recomont i Coca–Cola Hellenic.

Nastavnici će znanja o upravljanju otpadom dijeliti sa učenicima

Zavod za školstvo nedavno je u Katalog programa za stručno usavršavanje nastavnika za ovu školsku godinu program “Obrazovanje o upravljanju otpadom”. Predviđeno je da tri škole, po jedna u Podgorici, Nikšiću i Cetinju, budu opremljene zelenim ostrvima.

Program se sastoji od interaktivnih i kreativnih radionica, studijske posjete, organizovanja sistema separatnog odlaganja otpada u objektima, valorizacije i reciklaže, sve sa ciljem da se nastavni kadar upozna sa tematikom i aktuelnih stanjem, uključujući i politiku upravljanja otpadom, zakonsku regulativu, tretman prerade i sve druge potrebne detalje koji će im koristiti u prenošenju znanja na učenike osnovnih škola.

“Veoma je važno u obrazovni sistem inkorporirati ovu temu i nadamo se da će postignuti rezultati biti na očekivanom nivou”, rekao je Perović, koji je autor tog programa.

Bonus video: