Agencija bi da imovina funkcionera bude tajna

“I dalje ostajemo pri stavu da Komisija treba da smanji obim podataka koji objavljuje na sajti”, poručio je Lacmanović
61 pregleda 0 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2014. 18:32h

Komisija za sprečavanje sukoba interesa (KSSI) tužila je Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZLP) pred Upravnim sudom, jer AZLP i dalje zahtijeva da se na sajtu KSSI ne objavljuje imovina supružnika i djece javnih funkcionera, te njihova naslijeđena imovina.

Iako je Upravni sud, a nakon presude Vrhovnog, krajem maja donio rješenje u kome se navodi da “ukoliko Zakonom nije propisano kroz koji vid su podaci dostupni javnosti, dozvoljeno je objavljivanje istih na web sajtu”, Agencija nije odustala od svog zahtjeva da se smanji obim podataka o imovini i prihodima javnih funkcionera koji se objavljuju na sajtu Komisije. “I dalje ostajemo pri stavu da Komisija treba da smanji obim podataka koji objavljuje na sajt. To ne znači da funkcioneri moraju dostavljati Komisiji sve ono što je predviđeno obrascem, već samo da treba filtrirati informacije koje se objavljuju na internetu. Očekujem da će Upravni sud ovog puta biti na našoj strani”, poručio je član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović.

Vrhovni sud je u presudi od 9. maja ocijenio da je odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa utvrđeno koji podaci se prijavljuju i .koja lica su obuhvaćena pored javnog funkcionera prilikom podnošenja izvještaja o prihodima i imovini. “Po nalaženju Vrhovnog suda Crne Gore, rješenja koja sadrži u svojim odredbama Zakon o sprečavanju sukoba interesa mogu se modifikovati odnosno mijenjati i derogirati jedino kada eventualno Skupština Crne Gore donese Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa”, stoji u tužbi Komisije u koju su “Vijesti” imale uvid.

Spor Komisije i Agencije traje nekoliko godina. Agencija za zaštitu ličnih podataka je ranije tražila od Komisije da na sajtu ne objavljuje podatke o prihodima srodnika funkcionera koji “nijesu u.vezi sa vršenjem javne funkcije”, odnosno djece i supružnika, te da ne objavljuju informacije o prihodima i imovini zvaničnika koja je stečena prije stupanja na funkciju. To se odnosi na pokretnu i nepokretnu imovinu, vlasništvo u privrednim društvima, kredite, dugovanja i potraživanja.

Isti stav je Agencija imala o imovini i poslu supružnika, njihovoj plati, vlasništvu u privrednim društvima, ušteđevini, kao i imena djece, njihovim prihodima i imovini. Upravni sud je već nekoliko puta odlučivao u vezi sa ovim pitanjem. Najprije je donijeto rješenje da u korist Komisije, dok je u martu ove godine tom tijelu Komisiji naložio da ukloni “višak podataka" sa sajta, odnosno “otkloni nepravilnosti u obradi ličnih podataka”.

Leković juče nije odgovarao na pozive redakcije “Vijesti”.

Lacmanović: Zakon na našoj strani Lacmanović je obrazložio stav Agencije time da se podaci objavljeni na internetu nikad ne zaboravljaju.

“Podatak koji je jednom objavljen, ne može se više izbrisati. To što tražimo da se smanji obim podataka, ne znači da zainteresovana javnost neće moći da dobije sve informacije shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama”, dodao je Lacmanović.

Bonus video: