Djeca iz Bijele oduševljena najbrže regatne jedrilice

“Esmit Europa 2” pod punim jedrima i povoljnim vjetrom postiže vrtoglavu maksimalnu brzinu od 38 čvorova
100 pregleda 0 komentar(a)
Esimit Europa 2
Esimit Europa 2
Ažurirano: 24.09.2014. 13:32h

Osmoro štićenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Mladost“ iz Bijele, imalo je nesvakidašnju priliku da jedri na „Esimit Europi 2” - najbržoj evropskoj regatnoj jedrilici i pobjedniku upravo okončane prve etape prestižne regate "Tisuću otoka".

Mališani su bili gosti posade ultratehnološke jedrilice klase Super maxi 30, koju predvodi iskusni njemački skipper Jochen Schümann – inače, dobitnik tri zlatne olimpijske medalje i jedne srebrne i čovjek koji je dva puta osvojio najperestinije jedriličarsko takmičenje na svijetu - čuveni Američki kup (Americas Cup) sa ekipom Alinghi i dobio titulu najboljeg jedriličara na svjetu.

Boravak na 30 metara dugom “trkačkom bolidu pod jedrima”, iako je u Boki duvao tek lagani lahor, bio je događaj za pamćenje za mališane iz Bijele koji nisu krili oduševljenje ugođajem što im ga je pružilo “hvatanje krugova” po mirnoj površini Tivatskog zaliva na jednom od najkupljih regatnih brodova na svijetu.

“Esmit Europa 2” duga je 30 metara, a njen jarbol uzdiže se do visine 44 metra nad palubom. Tri jedra ovog broda ima čak 1.327 kvadrata površine, a za usporedbu, svih 12 jedara školskog broda MCG – jedrenjaka “Jadran” ukupne su površine 933 kvadrata.

Na “Esimit Europi 2” plovi multinacionalna posada od 18 iskusnih jedriličara, a među njima su pobjednici Americas Cup-a, pobjednici Volvo Ocean Race regate preko okeana, evropski i svjetski prvaci u različitim klasama. Posada među sobom, ima ukupno 10 osvojenih olimpijskih medalja.

“Esmit Europa 2” pod punim jedrima i povoljnim vjetrom postiže vrtoglavu maksimalnu brzinu od 38 čvorova, što je teško dostižno čak i za mnoge snažne motorne glisere, a ova impresivna jedrilica do sada je prva stizala na cilj na preko 30 regata na kojima je učestvovala.

Vaspitač djece iz Doma u Bijeloj Vladimir Delić zahvalio se domaćinima i podvukao da su mališani uživali u ambijentu jednog od najljepših zaliva svijeta viđenog sa palube jedne od najskupljih i najmodernijih jedrilica današnjice.

“Posebnu čar ovom danu za naše štićenike, dali su mornari, koji su genijalci. Od srca im hvala na svemu što su uradili”, istakao je Delić. Nakon krstarenja, za djecu iz Bijele je organizovano razgledanje Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, gdje im je obezbjeđen i ručak.

Bonus video: