HRA: Neophodno je da raščistimo zločine iz prošlosti

Izostavljenjem ratnih zločina iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva, kako navode iz HRA, država, i simbolično, pokazuje da slučajevi ratnih zločina nemaju za nju onaj prioritet koji imaju predmeti iz oblasti korupcije ili organizovanog kriminala
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2014. 15:17h

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava neslaganje sa rješenjem predviđenim Nacrtom zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, prema kome slučajevi ratnih zločina više neće biti u nadležnosti tog tužilaštva, već viših tužilaštava, saopšteno je iz HRA.

"HRA nije saglasna sa stavom koji je na javnoj raspravi saopštio predstavnik Ministarstva pravde da su ratni zločini stvar prošlosti, a da Specijalno tužilaštvo treba da se bavi budućnošću. Naprotiv, kako ratni zločini nijesu odgovarajuće istraženi, smatramo da je za postizanje vladavine prava prvo neophodno raščistiti zločine iz prošlosti", navodi se u saopštenju.

Izostavljenjem ratnih zločina iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva, kako navode iz HRA, država, i simbolično, pokazuje da slučajevi ratnih zločina nemaju za nju onaj prioritet koji imaju predmeti iz oblasti korupcije ili organizovanog kriminala.

"S obzirom da istrage i suđenja za ratne zločine, čak dok su u nadležnosti Specijalnog tužilaštva traju godinama, ne može se očekivati da će redovni tužioci, optereceni raznim drugim nadležnostima moći bolje da obavljaju taj posao. HRA je dosad utvrdila da su u odnosu na procesuiranje ratnih zločina državni tužioci pokazali očiglednu nezainteresovanost za postizanje pravde u ovim slučajevima. Pokazali su nedovoljnu posvećenost temeljnom istraživanju događaja, nespremnost da otvore istrage protiv svih osnovano sumnjivih lica koja su zauzimala visoko mjesto u komandnom lancu, kao i neprecizno kvalifikovanje djela i radnji izvršenja koje su stavljeni na teret odgovornima", navodi se u saopštenju HRA.

Bonus video: