NVO Breznica: U zgradu TE Pljevlja ulaže se bogatstvo, u ekologiju ni cent

“Kompanija koja slobodno može konkurisati za 'Ginisovu knjigu rekorda' kao zagađivač koji od svog otvaranja nema nijednu dozvolu za rad, niti saglasnost, a pored toga nikada nije uložila niti jedan cent u zaštitu životne sredine koju u zabrinjavajućim razmjerama degradira i zagađuje"
0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.09.2014. 09:58h

Ekološko društvo “Breznica” pozvalo je direktora Termoelektrane Pljevlja Luku Jovanovića da objasni koliko košta renoviranje upravne zgrade TE Pljevlja i kako to da za to “vrlo luksuzno renoviranje ima novca u izobilju, a za sanaciju deponije Maljevac i rješavanje ekoloških problema nema ni centa”.

“Već neko vrijeme vrši se adaptacija ili renoviranje poslovne zgrade TE za koju upućeni tvrde da se ugrađuju najskuplji i najkvalitetniji materijali, te da će ovo renoviranje koštati pravo bogatstvo. Ono što će, svakako, zanimati građane Pljevalja je pitanje otkud novac za renoviranje upravne zgrade, a novca za sanaciju deponije Maljevac ili ulaganja u zaštitu životne sredine nema?,” navodi se u saopštenju “Breznice”.

“Shvatamo da je Jovanović na privremenom radu u Pljevljima i da se za mnoge stvari i ne pita, već se odluke donose u Nikšiću, pa i one da li će se i u kojoj mjeri ulagati u razvoj i zaštitu životne sredine i sanaciju takozvanih ekoloških crnih tačaka na području koje enormno zagađuje TE Pljevlja”, piše u saopštenju “Breznice” “u susret obilježavanju godišnjice ekološke države”.

Iz “Breznice” kažu da je TE Pljevlja “jedna od rijetkih kompanija u regionu čija bahatost i neodgovornost seže do neslućenih razmjera”.

“Kompanija koja slobodno može konkurisati za 'Ginisuvu knjigu rekorda' kao zagađivač koji od svog otvaranja nema nijednu dozvolu za rad, niti saglasnost, a pored toga nikada nije uložila niti jedan cent u zaštitu životne sredine koju u zabrinjavajućim razmjerama degradira i zagađuje. Jednostavno rečeno, TE više od 30 godina vrši ekološki teror nad građanima cijelog područja, a da pri tom uopšte nema odgovornosti zbog tog permanentnog terora nad građanima Pljevalja”, dodaje se u saopštenju.

Na kraju se napominje da se društvena odgovornost jedne kompanije ogleda u tome koliko ista ulaže, odnosno vraća novčanih sredstava lokalnoj zajednici u kojoj generiše prihode i da, na osnovu toga, “TE Pljevlja može slobodno konkurisati za društveno najneodgovorniju kompaniju na prostoru jugoistočne Evrope”.

Bonus video: