Bokeški forum protestuje: Fekalijama i otrovom do "elitnog" turizma

Ta lokalna partija je saopštila da “nije potrebno biti Šerlok Holms pa zaključiti da je ovaj izmet i otpad došao sa jahti i jedrilica usidrenih već više od deset dana nedaleko od obale.”
62 pregleda 1 komentar(a)
Krtoli ekološki incident, Foto: Bokeški forum
Krtoli ekološki incident, Foto: Bokeški forum
Ažurirano: 03.09.2018. 11:18h

Bokeški Forum (BF) ogorčen je nedavnim ekološkim incidentom na plaži Belane u Tivtu na kojoj je minulog vikenda morska sruja donijela velike količine fekalija i ostalog otpadnog materijala.

“Posebno sa aspekta da se sve ovo dešava u turističkoj sezoni, tako da je zaista bilo tragično gledati roditelje dok djecu izvlače iz mora punog izmeta i smeća. Turistrička antipropaganda, a što je još gore ugrožavanje života", ocijenio je BF.

Ta lokalna partija je saopštila da “nije potrebno biti Šerlok Holms pa zaključiti da je ovaj izmet i otpad došao sa jahti i jedrilica usidrenih već više od deset dana nedaleko od obale.”

“Ovakve vrste plovila imaju tankove koji najduže tri ili četiri dana zadovoljavaju njihove potrebe, a šta se dešava u narednom periodu bilo je vidljivo na Belanama. Ovaj problem niko se ni ne trudi riješiti, a osnovni problem je problem nadležnosti. BF se obraćao čitavom nizu institucija, međutim poput ping- pong loptice su nas usmjeravali od jednih do drugih vrata. Zakonski nije riješen problem sidrenja ovih plovila, a ekološki incidenti iz godine u godinu postaju sve češći. Naročito kad se ima u vidu da samo u Boki, prema našim saznanjima određeni brodovi koriste posebnu jeftinu vrstu goriva bogatog sumporom. Niko, a posebno ne Lučka kapetanija ne želi da se bavi ovim problemom", ocijenila je ta partija.

BF ističe da incident minulog vikenda na plaži Belane nije usamljen slučaj jer već duži period neodgovorni bogati vlasnici jahti “su na samim pontama i plažama, otrovnim supstancama prali svoja plovila, a deterdžent i ostali korišteni materijali su direktno propsipani u more.”

Kao krunu neodovornog odnosa pojedicana prema životnoj sredini, ta partija je apostrofirala prošlonedjeljni slučaj bacanja otrova po javnim površinama na Seljanovu uslijed čega je stradalo više pasa i mačaka, a otrov je lako mogao dospjeti i u ruke djece koja se igraju na trotoarima, zelenim površinama i javnim prostorima u tom naselju.

“Zašto na ovo niko ne reaguje ? Da li iz neznanja ili zbog toga što mu je do zdravlja ljudi koji ovdje žive stalo „koliko do lanjskog snijega“. Mi Bokelji i Bokeljke, nismo tražili preskupe vile na našim obalama, niti ekskluzivna odmarališta. Dobili smo ih... Ono što tražimo, a ne dobijamo je pravo na zdrav život. U ime nas i naše djece", zaključuje se u saopštenju BF..

Bonus video: