Policija: Nema posebne saradnje sa većinom udruženja za zaštitu životinja

55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2014. 08:57h

Nijedna crnogorska nevladina organizacija koja se bavi zaštitom životinja nije dostavila mišljenje o odnosu policije prema toj temi, ni viđenje o primjeni policijskih ovlašćenja kada je u pitanju zaštita životinja, saopštio je Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Zeković je nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životinja molbu za mišljenje o radu policije kada je u pitanju ta tema, dostavio krajem jula.

Nijedna NVO nije odgovorila ni koliko su koliko su zadovoljni odnosom policijskih službenika, niti saopštila koje su njihove ključne pohvale i primjedbe na račun policije vezano za primjenu zakona u vezi sa zaštitom životinja, kao ni uputila preporuke i sugestije u cilju poboljšanja odnosa policije i primjene policijskih ovlašćenja.

Za razliku od civilnog sektora, Zekoviću je iz policije stigao detaljan izvještaj u kojem se, pored ostalog, navodi da je Sektor kriminalističke policije (član 309 Krivičnog zakonika Crne Gore) u prvoj polovini ove godine, do kraja juna, u Crnoj Gori registrovao 11, a u toku prošle godine devet krivičnih djela koja se odnose na ubijanje i mučenje životinja.

U odgovoru policije koji potpisuje direktor Slavko Stojanović, navodi se da je Sektor policije opšte nadležnosti iz člana 33 Zakona o javnom redu i miru, kojim se tretira držanje opasnih životinja bez nadzora iii zaštitnih sredstava, u prvoj polovini ove godine, do kraja juna, registrovao 11, a u toku prošle godine 28 prekršaja.

U dijelu koji se odnosi na saradnju sa nevladinim organizacijama, iz Uprave policije navode da su u proteklom periodu sarađivali sa organizacijama u Nikšiću, Baru, Pljevljima, Podgorici, Cetinju, Danilovgradu i Andrijevici.

Lista prijava u Pljevljima je dugačka – građani i NVO su lani i u prvoj polovini ove godine policiji prijavili da je iz azila pušteno 100 pasa, prijavljeno je više slučajeva trovanja pasa, da su iz azila pušteni psi sa minđušama za sterilizaciju, a da pritom nisu sterilisani... Osnovni državni tužilac ni u jednom slučaju nije izvršio kvalifikaciju krivičnog djela.

Barskoj policiji prijavljivano je mučenje magarca i pasa, ubijanje vukova...

U Nikšiću je prijavljena borba pasa, nakon što je na Facebooku objavljen video snimak borbe sa profila Milana Krivokapića. Zamjenik Osnovnog državnog tužiocau Nikšiću kazao je da u tom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Iz policije je saopšteno da je samostalni policijski inspektor za prekršajnu preventivu CB Nikšića kazao da u tom slučaju ipak postoje elementi prekršajne odgovornosti iz Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

Novi snimak zlostavljanja životinja: Magarca vukli „jugom” >>>

Nikšićanin objavio na Facebooku snimak brutalne borbe pasa >>>

Kada je saradnja sa organizacijama iz Podgorice u pitanju, iz policije je saopšteno da u toku prošle i u prvoj polovini ove godine nije bilo posebne saradnje sa NVO koje se bave zaštitom životinja. U izvještajnom periodu, kako navode, u Podgorici je registrovano šest slučajeva prijave zlostavljanje i mučenje životinje.

Posebna saradnja između policije i NVO koje se bave zaštitom životinja, nije ostvarena ni u Cetinju, gdje su tokom 2013. i u prvoj polovini ove godine podnešene tri prijave koje se odnose na mučenje i ubijanje životinja.

Po jedna prijava podnešena je i u Danilovgradu i Andrijevici.

Krivična prijava protiv bračnog para osumnjičenog za ubistvo psa >>>

Iz policije su u odgovoru Zekoviću naveli da sa organizacijama iz Budve, Bijelog Polja, Mojkovca, Šavnika, Plužina, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Berana, Plava, Rožaja i KoIašinu u periodu koji se odnosi na izvještaj (prošla i 2014. godina), nisu ostvarivali saradnju i uspostavljali kontakt. Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja iz tih gradova se, u izvještajnom periodu, kako se navodi u izvještaju policije, nisu obraćale policiji zahtjevom po bilo kom osnovu.

Galerija

Bonus video: