Životom zadovoljno 10 odsto Crnogoraca

Samo 16 odsto ispitanika iz Crne Gore je zadovoljno svojim finansijama
8 komentar(a)
Šetnja, Bicikla, Foto: Boris Pejović
Šetnja, Bicikla, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.09.2014. 20:10h

Crnogorcima se ne sviđa stanje u društvu, pokazalo je istraživanje američke Agencije za istraživanje tržišta “Galup”.

Samo 11 odsto Crnogoraca zadovoljno je društvenim prilikama, a time su nezadovoljnii stanovnici Jermenije, Italije, Hrvatske, Demokratske Republike Kongo, Azerbejdžana, Haitija, Zimbabvea, Srbije...

Zadovoljstvo životom iskazalo je 10 odsto Crnogoraca, dok je 45 odsto ispitanika iz Crne Gore saopštilo da se “bori”, a isto toliko da “pati”. Društvenim životom, odnosno prijateljstvima, podrškom..., zadovoljno je 25 odsto Crnogoraca, 56 procenata se bori, a 24 odsto pati.

Samo 16 odsto ispitanika iz Crne Gore je zadovoljno svojim finansijama, 49 odsto se bori, a 34 procenta pati.

“Galupovo” istraživanje ove godine obuhvatilo je 135 zemalja svijeta, a u njemu je učestvovalo više od 130.000 ljudi, koji su odgovarali na pitanja o zadovoljstvu u pet kategorija: svrhom i smislom života, društvenim životom - prijateljstvom, podrškom i ljubavi, svojim finansijama, odnosno, mogućnošću osiguranja ekonomske sigurnosti uz što manje stresa, zadovoljstva zajednicom u kojoj žive i svojim fizičkim zdravljem.

Što se tiče regiona, samo 12 odsto stanovnika Srbije je zadovoljno finansijama, 45 odsto njih se bori, a 43 procenta pati. U Makedoniji je finansijskim dijelom zadovoljno 24 odsto građana, 41 procenat se bori, a 34 pati.

Istraživanje je pokazalo i da je u Bosni i Hercegovini situacija gotovo ista kao u Srbiji, dok je u Albaniji nešto bolja - tamo 16 odsto građana smatra da imaju dovoljno novca. U Hrvatskoj ih je 23 odsto, a u tom pogledu najbolje je stanje u Sloveniji - 27 odsto Slovenaca nema primjedbi na porodične finansije.

Bonus video: