Nova vlast obećava 30 km biciklističkih staza, u Sekretarijatu ne znaju kad počinje izgradnja

Prema riječima Knežević, ustanovljeno je da će projekat izgradnje biciklističkih staza ipak biti složeniji, pa se od prvobitnog plana odustalo
0 komentar(a)
Biciklista, biciklizam, Foto: Shutterstock
Biciklista, biciklizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2014. 14:48h

Ne, kratak je odgovor Branke Knežević iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada na pitanje postoji li ikakav datum kada se može očekivati izgradnja biciklističkih staza u Podgorici.

Knežević je to saopštila na današnjoj konferenciji „Vazduh koji dišemo“, koju je organizovao Ekološki pokret Ozon, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu životne sredine i Glavnim gradom.

Knežević je na tribini predstavila mjere energetske efikasnosti u sektoru saobraćaja, u okviru kojih je, pored ostalog, urađen projektni zadatak za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju trotoara i izgradnju bicilističkih staza u određenim djelovima Podgorice.

Nakon analize tog rješenja, prema riječima Knežević, ustanovljeno je da će projekat izgradnje biciklističkih staza ipak biti složeniji, pa se od prvobitnog plana odustalo.

Prema planu nove vlasti u Podgorici, koju čini koalicija DPS-SDP, u glavnom gradu će biti napravljeno "najmanje 30 kilometara biciklističkih staza".

18 parkinga za bicikla

U cilju poboljšanja biciklističke infrastrukture i promocije promocije bicikla kao alternativnog sredstva za prevoz i rekreaciju, NVO Biciklo.me je, u saradnji sa Glavim gradom i Crnogorskim telekomom, postavila 18 parkinga za bicikla u gradu.

Biciklo.me je, pred izbore u Podgorici, u maju, uputilo dopis političkim partijama u kojima su zahtijevali odgovore u vezi sa razvojem biciklističke infrastrukture u glavnom gradu. Nijedna partija nije odgovorila na zahtjev. Jedino je, kako su tada naveli iz Biciklo.me, podršku dobili iz koalicije SDP i Pozitivne Crne Gore, ali bez konkretnih odgovora na postavljena pitanja.

Iz Biciklo.me su političare pitali da li smatraju da treba povećati udio biciklista u ukupnom saobraćaju Podgorice, sa sadašnjih manje od 1 odsto, da li smatraju da bi državni i gradski službenici trebali da koriste bicikle kao službena vozila, a da službene automobile koriste samo u izuzetnim prilikama, da li bi određene zone u gradu trebalo rezervisati za bicikliste i pješake, kao i definisati zone smirenog saobraćaja u užem centru grada. Osim toga, pitali su i da li smatraju da je Podgorici potreban savremeni sistem za iznajmljivanje bicikala, da li bi bili spremni da pokrenu ili podrže inicijavitu da jedan dan nedjeljno uži centar Podgorice bude rezervisan za pješake i bicikliste, da li će, ukoliko budu vlast u Podgorici, prionuti na pripremanje projekta gradnje biciklističke infrastrukture, te da li bi podržali idejni projekat izgradnje biciklističkih staza od Podgorice prema Danilovgradu, Golubovcima i Tuzima.

Vožnja bicikla jedan je od načina da se smanji zagađenje vazduha.

Prema rezultatima Ozonovog istraživanja, građani u Podgorici smatraju da su, nakon fabrika, najveći zagađivači u gradu automobili.

Bonus video: