U subotu veče promocija knjige o prvim avionima u Boki

Kuriozitet knjige je i priča o pilotu Dimitriju Konjoviću - već sredinom septembra 1916. ušao je u istoriju kao prvi pilot koji je iz vazduha potopio podmornicu
63 pregleda 0 komentar(a)
Austrougarski hidroplan u Tivtu 1914. godine, Foto: Privatna arhiva
Austrougarski hidroplan u Tivtu 1914. godine, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.09.2014. 11:00h

Promocija knjige „Hidroavioni – priča o austro-ugarskoj mornaričkoj avijaciji na južnom Jadranu 1913-1918“ (Seaplanes of Bocche – the story of Austro-Hungarian naval aviation in Southern Adriatic 1913-1918), autora Borisa Ciglića iz Beograda, biće održana u subotu veče sa početkom u 20 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Knjiga je pisana na engleskom jeziku, i govori o snažnom oružju – hidroavionima, koji se prvi put upotrebljavaju uz moćnu ratnu flotu u vojnoj bazi u Boki Kotorskoj, u periodu Prvog svjetskog rata. Uz arhivsku dokumentaciju, 33 avionska profila i 189 autentičnih fotografija, po prvi put je ispisana istorija avijacije na prostpru Boke Kotorske, a koja počinje još u martu 1913 godine. Priče o junaci i pionirima vazduhoplovstva, o njihovim ratnim podvizima, tragičnim završecima, čine Ciglićevu knjigu živopisnom, enciklopedijskom, edukativnom i zabavnom.

Kuriozitet knjige je i priča o pilotu Dimitriju Konjoviću - već sredinom septembra 1916. ušao je u istoriju kao prvi pilot koji je iz vazduha potopio podmornicu. Riječ je o francuskoj podmornici “Focault”, a posebno divljenje zavređuje podatak da je Konjović, kada je podmornica nestala u dubinama Jadrana ispred ulaza u Boku, spasio i cjelokupnu posadu plovila od 27 mornara i dvojice oficira. Za ovakvo viteštvo odlikovan je, iako im je bio neprijatelj, legijom časti Francuske.

Promocija knjige “Sepaplanes of Bocche” biće održana paralalno na engleskom i našem jeziku.

Bonus video: