UCG: Dekan Arhitektonskog smijenjen, MTF-a podnio ostavku

Prema informacijama iz Rektorata, koje su "Vijesti" objavile, pominjala se i ostavka dekana Mašinskog fakulteta Sretena Savićevića, ali je on saopštio da ta informacija nije tačna
69 pregleda 0 komentar(a)
CEMI UCG_1, Foto: B.PEJOVIĆ
CEMI UCG_1, Foto: B.PEJOVIĆ
Ažurirano: 19.09.2014. 15:29h

Dekan Arhitekstonskog fakulteta Dušan Vuksanović razriješen je dužnosti, dok je dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta Darko Vuksanović podnio ostavku, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.

Dekan MTF-a Darko Vuksanović podnio je neopozivu ostavku, naglašavajući da je to jedino što u ovom trenutku želi da saopšti medijima.

Dušan Vuksanović nije želio da komentariše razrješenje ističući da će u autorskom tekstu obrazložiti svoju stranu priče. Vuksanović je ranije potvrdio “Vijestima” da više nije na funkciji dekana, ne precizirajući da li se radi o ostavci ili razrješenju.

Prema informacijama iz Rektorata, koje su "Vijesti" objavile, pominjala se i ostavka dekana Mašinskog fakulteta Sretena Savićevića, ali je on saopštio da ta informacija nije tačna.

"Šaljemo vam link Biltena Univerziteta Crne Gore, koji je objavljen 15.septembra 2014. godine i koji, između ostalog, sadrži odluke Upravnog odbora sa sjednice održane 5.septembra. Na 8.strani objavljena je odluka Upravnog odbora kojom se dekan Arhitektonskog fakulteta Dušan Vuksanović razrješava te dužnosti", navodi se u reakciji sa UCG.

Dekan Arhitektonskog fakulteta, stoji u Biltenu, razriješen je zbog toga što bivšem rektoru Predragu Miranoviću i Upravnom odboru nije dostavio određene podatke u vezi sa od značaja za sagledavanje pravog stanja funkcionisanja te ustanove.

"Jedno od tih pitanja je upisna politika na UCG, a pri činjenici da je pristigao značajan broj pritužbi na postupanje Arhitektonskog fakulteta pri sprovođenju postupka polaganja prijemnih ispita, te zahtjeva Studentskog parlamenta UCG da se upišu svi studenti koji su stekli uslove. UO je sa sjednice održane 08. jula 2014. godine preporučio dekanu Arhitektonskog fakulteta da razmotri mogućnost upisa svih kandidata koji su položili dopunske ispite kao dodatne uslove za upis i da takav predlog upute Senatu UCG kao ovlašćenom predlagaču prema Upravnom odboru. Iako je sjednica Senata bila zakazana za 10. jul 2014. godine, dekan Arhitektonskog fakulteta se nije izjašnjavao na preporuku UO”, stoji u Biltenu.

Dodaje se da je iz kasnije dostavljenog odgovora zaključeno je da se po preporuci UO nije održala sjednica vijeća fakulteta, o čemu je zatraženo posebno izjašnjenje dekana. UO je od Vuksanovića zatražio i izjašnjenje o informaciji da je od strane jednog broja zaposlenih sa tog fakulteta vršena priprema za prijemni ispit, uz naknadu koju su plaćali kandidati, iako je to suprotno pravilima UCG.

"Odgovor je dostavljen tek 31. jula 2014. godine, i to nepotpun (akt Arhitektonskog fakulteta br. 01-1170/14 od 31.7.2014), u kojem je dekan jasno saopštio da po zaključku Upravnog odbora UCG nije održana posebna sjednica vijeća, da je 'nezvanično bio upoznat da je jedna saradnica bila uključena u pripremu kandidata za prijemni ispit uz materijalnu nadoknadu i da su sa njom obavili razgovor sa ciljem upozorenja na problematične aspekte njenog angažovanja, ali da je ona uprkos tome nastavila sa pripremom uz naknadu".

Navodi se da se Vuksanović nije dostavio potpunu informaciju ni nakon urgencije UO, što “pokazuju da se odnos dekana Arhitektonskog fakulteta prema upravljačkom tijelu Univerziteta može kvalifikovati kao izrazito nepoštovanje”.

“Dakle, ponašanje dekana Arhitektonskog fakulteta na način koji predstavlja nečinjenje ili odbijanje ili zanemarivanje obavljanja dužnosti, onemogućava organe Univerziteta da kvalitetno vrše svoje funkcije i da blagovremeno sagledavaju stvarno stanje na ovoj jedinici i način njenog funkcionisanja”, stoji u Biltenu UCG.

Bonus video: