Veljović prepisao udžbenik mentora

Doslovno je prepisao skoro 40 stranica knjige svog mentora Milenka Kreće, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta
227 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 16:47h

Savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost i odbranu Veselin Veljović magistrirao je 2010. godine i dobio najviše ocjene za rad koji je prepisao iz knjige svog mentora, profesora beogradskog Pravnog fakulteta Milenka Kreće.

Upoređivanjem Veljovićevog rada sa Krećinim udžbenikom za Međunarodno javno pravo, “Vijesti” su utvrdile da je nekadašnji direktor policije doslovno prepisao skoro 40 stranica knjige svog mentora, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo.

Veljović je iskoristio osmo poglavlje Krećine knjige pod nazivom “Priznanje država i vlada” za svoju magistarsku tezu “Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu”.

Nekadašnji šef policije je sporadično naglašavao citate profesora Kreće, ali ne uvijek, s obzirom na gotovo identične rečenice, zbog čega je i nejasno kako je ova magistarska teza dobila najveće ocjene od Komisije.

U njoj su bili Kreća, tadašnji dekan podgoričkog Pravnog fakulteta Ranko Mujović i tadašnji prodekan Dražen Cerović.

Veljović je prepisao dio udžbenika koji se odnosi na priznanje država i priznanje vlada. Profesor Milenko Kreća nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa spornim magistarskim radom Veljovića.

Prema informacijama “Vijesti” sa Pravnog fakulteta, ali i iz Rektorata Univerziteta CG, neposredno prije nego što je Veljović branio svoju tezu, na adrese obje ustanove stigao je anoniman mejl u kome pošiljalac upozorava da ovaj magistarski rad treba dodatno ispitati zbog sumnje da je plagijat.

“Nalazim za shodno da Vas informišem da je odbrana magistarskog rada direktora Uprave policije Veselina Veljovića zakazana za 6. 10. 2010. godine u 16 časova. Kako ne bi ostavljali prostor za ekstezivna tumačenja ove tvrdnje, ovdje dostavljamo kopije glave osam udžbenika profesora Kreće (udžbenik se može naći u biblioteci Pravnog fakulteta) i centralni dio rada kandidata Veljovića, čijim jednostavnim poređenjem se može zaključiti da je riječ o dva, u svemu identična teksta”, stoji u mejlu anonimnog pošiljaoca, koji su “Vijesti” nedavno dobile.

Ovaj slučaj nikada do kraja nije ispitan iako su i na dan odbrane magistarskog rada Pravnim fakultetom kružile nezvanične informacije da je Veljovićev rad prepisan, što je, vjerovatno i bio razlog što zainteresovana javnost nije mogla postavljati pitanja u vezi sa tezom.

Veljović juče nije odgovarao na pozive "Vijesti", a nakon što mu je SMS-om predočeno zbog čega ga zovemo odgovorio je da ne želi da komunicira sa "Vijestima", te da će zaštitu potražiti na sudu.

Mujović: Pomenuo je Kreću, a bitno je bilo i kako je branio rad

Profesor Pravnog fakulteta i član Veljovićeve Komisije za odbranu magistarskog rada Ranko Mujović kazao je "Vijestima” da je kandidat koristio udžbenik profesora Kreće.

"Što je i naveo u fusnotama kao korišćenu literaturu”, kazao je Mujović.

Na pitanje “Vijesti” da li je to što je Veljović prepisao knjigu koja se izučava na osnovnim studijama Pravnog fakulteta, odnosno ono što svi studenti treće godine moraju položiti iz predmeta Međunarodno javno pravo, moglo umanjiti vrijednost teze, Mujović odgovara:

"Osim rada, bitna je i odbrana teze".

Prema riječima profesora Mujovića, većina magistarskih radova dobije najviše ocjene.

"Rad tog kandidata prošao je verifikaciju vijeća Pravnog fakuleteta, i kad je procedura u pitanju, nije bio ni u jednom trenutku u boljoj poziciji u odnosu na druge magistarske teze. Stvar je u tome što je u to doba kandidat bio na funkciji, zbog čega je bio zanimljiv predstavnicima pojedinih političkih partija koji su došli da slušaju odbranu. Zato je Komisija zabranila postavljanje pitanja kandidatu, jer smo se plašili da bi mogla da imaju političku umjesto stručne konotacije”, objasnio je Mujović.

Galerija

Bonus video: