Vlahović: Radim za dobrobit države

"Potpuno podržavam ulogu medija u društvu da iniciraju ona pitanja koja su važna ili koja smatraju važnim, da se u datom momentu nađu na dnevnom redu onih koji donose odluke"
0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Gov.me
Sanja Vlahović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.09.2014. 16:52h

Ministarka nauke Sanja Vlahović nije ni potvrdila ni demantovala nalaze “Vijesti” da je većinu svog rada “Destinations Competitiveness in Modern Tourism” prepisala od inostranih autora.

Ministarka je, nakon sjednice Vlade, više vremena posvetila namjeri da obrazloži svoj odnos prema medijima i načinu na koji izvještavaju o pojedinim temam, u prvom redu o plagijatima, ali nije konkretno odgovorila na novinarsko pitanje da li je u svom radu koristila tuđa istraživanja, a da se pri tome nije pozvala na inostrane autore.

"Potpuno podržavam ulogu medija u društvu da iniciraju ona pitanja koja su važna ili koja smatraju važnim, da se u datom momentu nađu na dnevnom redu onih koji donose odluke. Međutim, u tom i u takavim slučajevima, nijesam saglasna sa načinom na koji se pojedine teme obrađuju. Dakle, kreirajući afere ili napade na ličnost, indirektno napadaju na njenu porodicu, saradnike, institicije, što nije pravi način da određeno pitanje stavite u fokus. Posebno ako se radi o ličnosti koja je 20 godina u istraživačkoj i akademskoj karijeri, bez mrlje, od mjesta saradnika u nastavi na državnom Univerzitetu do mjesta dekana jedne ustanove", kazala je Vlahović.

Profesor od koga je Vlahović prepisala: Nemaju ideja, pa kradu

Vlahović obmanula javnost, naučni rad nije objavljen

Vlahović prepisala 2/3 rada od stranih autora

Ministarka je istakla da nije saglasna sa načinom na koji se pojedine teme obrađuju i zbog toga što su se doveli u pitanje radovi u međunarodnim bazama.

"Radovi koji se u određenom periodu izloženi u međunarodnim kontekstima i koji su se koristili u procesima akademskih izbora, moraju proći šest ili sedam kontrola. Smatram neupitnim korišćenje radova iz međunardonih naučnih konteksta za takvu vrstu postavljanja pitanja u društvu", poručila je Vlahović.

Ona je sapštila da Vlada radi na pitanjima koja su se potencirala kao pitanja o kojima se ne govori.

"Pored plagirarizma, tu je i pitanje zloupotrebe informaciono komunikacionih tehnologija u naučno istraživačkoj oblasti, tu je pitanje sajber kriminala i tu je pitanje zlupotrebe u nauci. Po tom pitanju Vlada već radi", navela je Vlahović.

Prema njenim riječima, pitanja koja tište određeni segment se sistemski riješavanju, a ne na način na koji se, kako je navela, zloupotrebljava politički ličnost, njen ugled, afirmacija, porodica, prijatelji, institucije.

"S punom odgovornošću, sve četiri godine radim za dobrobit svoje države, a prethodnih skoro 20 godina to isto sam činila za državu i za akademsku zajednicu", rekla je Vlahović.

Ipak, ministarka je smatrala da je ovo dovoljan odgovor u vezi sa podacima koje su “Vijesti” objavile, pa je na zahtjev novinara da konkretno odgovori na pitanje da li je rad prepisala, Vlahović kratko kazala da je već "konkretno odgovorila".

“Vijesti" su, upoređivanjem tekstova u koje su imale uvid, došle do podatka da se Vlahović u svom radu, koji je predstavila 2010. godine u Opatiji, “poslužila” i istraživanjem “Marketing the competitive destination of the future destinations integrated experience for tourists” direktora Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva (ICTHR) iz Velike Britanije i profesor Dimitriosa Buhalisa, što je on i potvrdio.

Profesor Buhalis je saopštio intelektualna krađa ideja i teorija neprihvatljiva u savremenom društvu, te da “oni što to rade, samo sebi prave štetu, pokazujući time da nijesu u stanju da razvijaju svoje ideje, pa moraju da kradu od drugih”.

Isto tako, objavili smo i da je ministarka je krivotvorila podatke u dokumentaciji o naučnoistraživačkom radu na međunarodnom nivou, na osnovu kojih je 2011. izabrana za vanrednog profesora na Univerzitetu “Mediteran”.

Ona u dokumentaciji sa tog Univerziteta tvrdi da je jedan od njenih naučnih radova, kojim se dvije godine ranije predstavila na skupu na Rodosu, objavljen u prestižnom časopisu “International Journal of Contemporary Hospitality Management” (http://www.emeraldgrouppublishing.com), ali je “Vijestima” iz tog časopisa potvrđeno da to nije tačno i da nemaju nijedan njen rad.

Bonus video: