Šefica misije OEBS-a: Nijesmo srećni zbog kriminala u Crnoj Gori

Hrebičkova je saopštila da je prioritet Misije OEBS-a i dalje podrška Crnoj Gori u oblasti daljeg jačanja vladavine prava
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 10:54h

Međunarodna zajednica nije srećna zbog kriminalnih problema koje nadležne institucije u Crnoj Gori još nijesu riješile, saopštila je šefica Misije OEBS-a Janina Hrebičkova.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara o poruci koju su pravosudni organi poslali time što su uslovnim kaznama sankcionisane optužene za kopovinu glasova za DPS u Pljevljima Jusa Ajanović i Ermina Nuhanović, kazala da i crnogorska i međunarodna javnost očekuju od nadfležnih državnih institucija da riješe takve slučajeve.

“I očekujemo da nas o tome obavijeste. To već dugo govorimo, ne samo premijeru Milu Đukanoviću, već i svima onima koji su nadležni za rješavanje ovakvih slučajeva”, poručila je Hrebičkova.

Ona je saopštila da je prioritet Misije OEBS-a i dalje podrška Crnoj Gori u oblasti daljeg jačanja vladavine prava.

Hrebičkova je i dalje zabrinuta zbog polarizacije u crnogorskom društvu:”Vjerujem nda su kombinacija senzacionalističkog izvještavanja, snažna podijeljenost medijske zajednice, neefikasna samoregulatorna tijela, kao i nedostatak snažnijeg glasa civilnog društva i građana, samo neki od faktora koji doprinose toj pojavi”.

Šefica Misije OEBS-a smatra da izvještaje medija nije na zavidnom nivou, te da nijesu rijetki slučajevi kršenja ljudskih prava, kao i profesionalnih i etičkih standarda.

“Takođe, slučajevi napada na novinare, njihovu imovinu ili napadi na građane, te ostali nerasvijetljeni kriminalni slučajevi, dodatno jačaju percepciju nepovjerenja građana u efikasnost pravosudnih organa, što doprinosi polarizaciji u državi”, ocijenila je Hrebičkova.

Ona je najavila projekat OEBS-a koji će se sastojati iz nekoliko segmenata;”Prvi dio su radionice za jačanje kapaciteta sudija, tužilaca, pripadnika policijske službe. Drugi dio projekta će ponuditi obuku medijima sa ciljem unaprteđenja znanja novinara o pojedinim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje organa za vladavinu prava. Treći dio su debate koje će biti emitovane početkom 2015. na Javnom servisu, gdje želimo da damo prostor građanima.Četvrti dio projekta se sastoji od monitoringa i vrednovanja rezultata sprovedenih aktivnosti. Projekat se zaokružuje međunarodnom konferencijom na kojoj će relevantni inostrani i domaćiu eksperti raspravljati o ovim pitanjima”.

Hrebičkova je najavila i podršku Skupštini Crne Gore u dijelu jačanja odnosa sa građanima.

Galerija

Bonus video: