NISU MEĐU 800 NAJBOLJIH

Lista prestižnih univerziteta bez crnogorskih predstavnika

Od univerziteta iz regiona samo su se oni u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu našli na listi i to na 550, 601. i 750. mjestu
16 komentar(a)
studenti, Foto: Shutterstock
studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.09.2014. 10:08h

Nijedan od crnogorskih univerziteta nije se našao na prestižnoj listi 800 najkvalitetnijih univerziteta koju je za ovu godinu sastavio "QS Top universities"

Na "QS World University Ranking 2014/2015" listi koja je objavljena ove sedmice nema ni univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova i Metohije.

Od univerziteta iz regiona samo su se oni u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu našli na listi i to na 550 ,601. i 750 mjestu.

Prema ovoj listi najbolji univerzitet u svijetu je Masačusets Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Univerzitet Kembridž, Imperial College u Londonu, Univerzitet Harvard, Univerzitet Oksford, UCL (University College London), Univerzitet Stanford, California Institute of Technology (Caltech), Univerzitet PrinSton i Univerzitet Jejl.

Prema tome, među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu njih šest su američki, a preostala četiri britanska, koji potvrđuju dugogodišnju dominaciju ove dvije zemlje u oblasti visokog obrazovanja u svijetu.

Među najboljim evropskim univerzitetima nalaze se još ETH Zurich (Švajcarski federalni Institut za tehnologiju), King's College London (KCL), Univerzitet u Edinburgu, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ecole normale supérieure i Univerzitet u Bristolu.

Istraživački tim QS-a, koji je rangirao univerzitete u svijetu, smatra da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju.