Golubović sebi upisao 4.500 m2 državne zemlje

Golubović je zahtjev za upis parcele podnio nekoliko dana prije nego što je predao vlast
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2014. 17:15h

Mjesec dana nakon lokalnih izbora u Beranama bivši predsjednik opštine Vuka Golubović (DPS) preveo je na svoje ime 4.500 m2 opštinskog zemljišta u katastarskoj opštini Lužac, u dijelu koji se nalazi u neposrednoj blizini puta Berane - Lubnice - Kolašin, koji se rekonstruiše.

Rješenje o tome potpisao je v.d. direktora beranskog katastra Momčilo Saičić, protiv koga je, kao i protiv Golubovića, nova opštinska vlast podnijela krivičnu prijavu specijalnom tužiocu zbog sumnji u nezakonito rasipanje opštinske imovine. Saičić i Golubović su trenutno jedini kandidati za mjesto direktora beranskog katastra.

Golubović je prisvojio dio opštinske parcele 1139, iz lista nepokretnosti 31, KO Lužac, čija je površina 4.543 kvadrata. On je prikazao da je tu zemlju kupio od privatnih lica.

"Taj ugovor nije ovjeren ni kod suda ni kod notara, već u lokalnoj upravi koja nije nadležna za to“, saopštio je "Vijestima" sagovornik iz lokalne uprave.

Prema dokumentaciji, Golubović je zahtjev za upis parcele na svoje ime podnio nekoliko dana prije nego što je predao mandat budućem gradonačelniku Dragoslavu Šćekiću (SNP).

Zahtjev za upis parcele je predat 31. marta, a Uprava za nekretnine je usvojila taj zahtjev 10. aprila. U dokumentaciji se vidi napomena činovnika u katastru da je parcela u vlasništvu države, a da "u spisima predmeta ne postoji potpis predstavnika države".

"Vijestima" je rečeno da je Opština Berane blagovremeno napisala žalbu, ali da nije imala poziv da učestvuje u postupku jer ih iz Ministarstva finansija ne pozivaju.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević juče nije odgovarao na telefonske pozive i poruke. Kovačević je postavio v.d. načelnika Saičića, nakon što je smijenio prethodog jer je bio nezadovoljan njegovim radom.

U krivičnoj prijavi specialnom tužiocu nova vlast u Beranama je napisala da je Golubović nezakonito, uz pomoć rukovodilaca opštinskog katastra, prenio desetine hiljada kvadrata opštinskog zemljišta sebi i firmama lokalnih tajkuna ili njima lično.

Neka rješenja o upisu u kastar realizovanasu neposredno nakon gubitka lokalne vlasti DPS-a u ovom gradu.

Za taj i još dva placa platio 2.000 eura

U neposrednoj blizini parcele u KO Lužac, koju je bivši gradonačelnik preknjižio na sebe, nalazi se šljunak koji se koristi za rekonstrukciju puta Berane – Lubnice – Kolašin, pa u beranskoj vlasti vjeruju da je to i svrha ove transakcije.

Golubović negira da je preknjižio opštinsko zemljište na sebe, pitajući kako je to moguće.

“To bi bilo više nego smješno. Nemam nikakav plac tamo, imam samo imovinu koju su sam naslijedio i nju prevodim na sebe jer nisam stigao“, rekao je Golubović "Vijestima" prije dva dana, ne znajući da “Vijesti” posjeduju dokumentaciju koja ga demantuje.

U ugovoru o kupoprodaji između Golubovića i V. M. iz Berana piše da su predmet prodaje parcele 1148 od 41,3 ara, 1149 od 71,2 ara i 1139 površine od 43 ara.

To je u stvari parcela koja je bila uknjižena na državu i za koju na sajtu Uprave za nekretnine piše da je 45 ari. Za sve to Vuka Golubović je platio 2.000 eura.

"U ugovor sa privatnim licem Golubović je ubacio i državnu imovinu, a on je svakako ništavan jer nije zaključen kod notara", objašnjeno je "Vijestima".

Galerija

Bonus video: