Vlada najavila novi krug stručnog osposobljavanja akademaca

Kurpejović je saopštila da su, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, 31. avgusta na birou rada bila 2.482 akademca bez radnog iskustva
179 pregleda 5 komentar(a)
Mubera Kurpejović, Foto: Arhiva Vijesti
Mubera Kurpejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.09.2014. 06:50h

Vlada Crne Gore realizovaće treći put program stručnog osposobljavanja akademaca koji su bez posla, kazala je “Vijestima” koordinatorka programa Mubera Kurpejović.

Ona je podsjetila da program predviđa da stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci (od januara do oktobra) i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od godinu dana, što je uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, prijavu podnose u periodu od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine.

Pravo prijave za učešće u Programu imaju državni organi - institucije nadležne za poslove obrazovanja, zdravstva, policije, vojske i kulture, privredna društva u većinskom državnom vlasništvu, kao i javne službe čiji je osnivač opština.

Korisnici (svi koji su završili fakultete i koji ne rade) za obavljanje stručnog osposobljavanja podnose prijavu na Portal elektronske uprave, u periodu od 15. oktobra do 15. novembra.

Kurpejović je saopštila da su, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, 31. avgusta na birou rada bila 2.482 akademca bez radnog iskustva u nivou visokog obrazovanja.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija kojima će odgovoriti tržištu rada. Program treba da doprinese i smanjenju nezapolenosti mladih”, pojasnila je Kurpejović.

Bonus video: